10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialYarmouk, „lagărul morţii“

Yarmouk, „lagărul morţii“

 

Statul Islamic şi-a retras ieri majoritatea combatanţilor din vastul lagăr de refugiaţi Yarmouk, aflat la periferia Damascului, după ce a vânat o organizaţie rivală, legată de Hamas. Dar Yarmouk este deja în agonie. După înfometarea „organizată“ de regimul sirian, cea mai mare tabără de refugiaţi palestinieni din Orientul Mijlociu a fost invadată şi înconjurată de teroarea jihadistă, la 6 aprilie.

A fost întreruptă aprovizionarea cu alimente şi informaţii provenite din tabără relevă o situaţie umanitară catastrofală, oamenii sunt înfometaţi şi „mulţi mănâncă iarbă“, iar de teama ororilor SI dorm pe unde apucă, de zile întregi fiind ţinta lunetiştilor, decapitărilor sau execuţiilor.

Ofensiva Statului Islamic a debutat la 1 aprilie prin intermediul unui grup rebel local aflat la sudul taberei de refugiaţi de la Yarmouk, iar după lupte violente asaltul jihadiştilor a sfârşit prin ocuparea lagărului. Mulţi dintre refugiaţi au reuşit să fugă din calea teroriştilor, celebri pentru actele de cruzime, iar rarele mărturii ale celor care au reuşit să fugă din tabără relatau o situaţie de adevărat infern. „De câteva zile, mulţi au murit de foame, trăiesc în oroarea jihadistă, pentru a merge să caute apă, oamenii trebuie să treacă sub tirul armelor”. „Am văzut capete tăiate, jihadiştii ucideau copiii înaintea adulţilor. Eram cu toţii paralizaţi de frică. Auzisem vorbindu-se de cruzimea SI, dar după ce le-am văzut cu ochii noştri pot spune că reputaţia lor este reală.” Un adolescent de 16 ani a relatat pentru AFP că a văzut pe o stradă doi jihadişti jucându-se cu un cap tăiat ca şi cum se jucau cu o minge.

După sosirea grupului SI, distribuirea ajutoarelor alimentare, care era deja aleatorie, a fost întreruptă. Spitalul a fost lovit de obuze. Consiliul de Securitate a cerut să se „protejeze civilii şi să se asigure accesul umanitar în lagăr pentru a furniza un ajutor vital locuitorilor”. Un mesaj care şi-a găsit ecou cu dificultate în mijlocul imensului dezastru şi tragediilor neîncetate. Yarmouk a devenit un simbol al suferinţelor, privaţiunilor, un simbol al morţii.

O nouă tragedie palestiniană

Deja asediată de regimul Al-Assad, tabăra Yarmouk, de la porţile Damascului, a suferit un asalt feroce din partea teroriştilor Statului Islamic, fără a provoca reacţii în lumea arabă. Tragedia palestiniană a avut de multă vreme ca simbol masacrul de la Shabra şi Shatila, două tabere de refugiaţi din Beirut unde sute de civili, între care femei şi copii, au fost asasinaţi în 1982 de miliţii creştine sub pasivitatea armatei israeliene. Astăzi, este tabăra Yarmouk care a adunat durerea palestiniană. Dacă masacrele de la Shaba şi Shatila au provocat furia arabă, pentru Yarmouk nu a existat nici o reacţie faţă de suferinţele din enclava palestiniană cauzate de cel mai necruţător asediu al armatei siriene înainte de a fi atacată de Statul Islamic, care a trecut la execuţii de o ferocitate absolută contra populaţiei care nu a reuşit să fugă.

Spre ghinionul ei, tabăra de la Yarmouk, cel mai mare lagăr palestinian din Siria, ocupă o poziţie strategică, la 7 km de Damasc. Din acest motiv, SI a vrut să o ocupe cu orice preţ, pentru că ar fi permis propagandei să susţină că a intrat în capitala siriană. Ce a fost mai rău a venit în aceste zile de ocupaţie SI, în confruntare cu grupul Al Nosra, aripa siriană a Al Qaeda, cele două organizaţii inamice înţelegându-se când a fost vorba să masacreze palestinieni.

Ţinta lui Bashar al-Assad

Situată la câţiva km de inima Damascului, tabăra de la Yarmouk, asediată necruţător luni de zile de forţele guvernamentale siriene, adăpostea înaintea debutului războiului peste 150.000 de refugiaţi palestinieni. Bombardată sistematic, nu a mai rămas din lagăr decât jumătate, iar regimul lui Bashar al-Assad a impus un blocus sever şi toate produsele care intră sau ies sunt controlate. Foametea s-a impus la Yarmouk şi peste 200 de femei, copii şi persoane în vârstă au murit de malnutriţie.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă