19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialWilly Brandt, beneficiarul unor finanţări secrete din partea SUA

Willy Brandt, beneficiarul unor finanţări secrete din partea SUA

Fostul cancelar german Willy Brandt a beneficiat în anii '50, atunci când era ales local în Berlinul de Vest, de finanţări secrete din partea SUA pentru a contribui la promovarea unei linii atlantiste, a dezvăluit vineri un universitar american, relatează AFP, citată de Agerpre.
Potrivit cercetărilor istoricului Scott Krause efectuate în arhivele regionale de la Berlin şi prezentate presei, responsabilul social-democrat a primit în cursul anului 1950 suma de 200.000 de mărci germane din partea autorităţilor americane. 

Washingtonul dorea astfel, potrivit documentelor descoperite de istoric, să contribuie la eforturile lui Willy Brandt, pe atunci deputat şi consilier municipal în Berlinul de Vest, în vederea promovării integrării tinerei Republici Federale Germane în tabăra occidentală într-un moment în care războiul rece era în toi. 

Orientarea atlantistă era pe atunci foarte contestată în cadrul Partidului Social-Democrat german, SPD, o parte dintre membrii formaţiunii opunându-se unei reînarmări a RFG şi unei alianţe cu SUA. 'Da, Willy Brandt a acceptat plăţi de la americani. Dar acest lucru trebuie judecat în contextul războiului rece şi a democratizării Germaniei şi era vorba despre un proiect comun' al tânărului responsabil politic şi al SUA, a declarat istoricul pentru DPA. 

Cele 200.000 de mărci germane despre care a obţinut informaţii Scott Krause reprezentau o sumă importantă la momentul respectiv, echivalentă cu o treime din cotizaţiile anuale primite de SPD la Berlin, potrivit săptămânalului Spiegel. Vărsarea de fonduri a fost camuflată prin suprafacturare pentru achiziţionarea suplimentelor ziarului local la care Brandt era la momentul respectiv redactor-şef. De altfel, istoricul spune că a descoperit şi alte indicii în arhive privind plăţile şi ajutoarele electorale pentru Brandt. 

Fundaţia Willy Brandt de la Berlin, care a susţinut cercetările istoricului american, a respins ideea că fostul cancelar ar fi putut fi corupt de Washington, subliniind că apăra la momentul respectiv din convingere orientarea occidentală a Germaniei. 'Nimeni nu a fost cumpărat, pentru că a te lăsa cumpărat înseamnă să faci ceva în schimbul banilor care altfel nu ai fi făcut', a spus unul din reprezentanţii fundaţiei, Bernd Rother. 

Willy Brandt s-a confruntat în mai multe rânduri în timpul carierei sale politice cu acuzaţii de finanţare de către CIA, în special în anii '70, pe care le-a respins constant. El a fost primar al Berlinului de Vest între 1957 şi 1966, apoi cancelar al RFG între 1969 şi 1974, fiind constrâns să demisioneze după descoperirea unui spion est-german în anturajul său.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă