19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialWikiLeaks: Participarea Norvegiei la un sistem regional de apărare, motiv de îngrijorare...

WikiLeaks: Participarea Norvegiei la un sistem regional de apărare, motiv de îngrijorare pentru SUA

Statele Unite erau îngrijorate în 2008 că participarea Norvegiei la un sistem de apărare regională ar afecta implicarea acestei ţări alături de forţele NATO, relatează luni cotidianul norvegian Aftenposten, citând o notă diplomatică dezvăluită de WikiLeaks, transmite AFP, citat de Mediafax.

“Statele Unite ar trebui să amintească Norvegiei de unde provine garanţia securităţii sale”, scria fostul ambasador american în Norvegia, Benson K. Whitney, în 2008, într-o notă diplomatică către Washington, pe care WikiLeaks a transmis-o ziarului Aftenposten.

Aceste afirmaţii reprezintă reacţia ambasadorului la discuţiile care aveau loc în acea perioadă între Norvegia şi vecinii săi care nu erau membri NATO, Suedia şi Finlanda, privind un sistem de apărare regională.

Potrivit diplomatului american, această coperare nordică, care prevede achiziţionarea în comun de echipament militar şi utilizarea comună a spaţiului aerian şi a unor zone de exerciţiu, “ar limita posibilităţile Norvegiei de a participa la operaţiuni internaţionale” ale NATO.

“Dacă Statele Unite închid ochii la atitudinea favorabilă a Norvegiei faţă de o astfel de cooperare (nordică), aceasta ar putea duce la o slăbire a solidelor relaţii transatlatice în domeniul politicii de securitate şi de apărare”, aprecia Whitney, în nota sa.

Ambasada americană la Oslo, în prezent condusă de ambasadorul Barry B. White, a refuzat să comenteze această notă sau oricare alta provenind de la misiunea diplomatică, dezvăluită de WikiLeaks.

Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă