19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialWikiLeaks: Fatah a cerut Israelului să atace Hamas

WikiLeaks: Fatah a cerut Israelului să atace Hamas

Membrii Fatah, partidul preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-au cerut Israelului să atace mişcarea rivală Hamas în 2007, potrivit telegramelor diplomatice date publicităţii de site-ul WikiLeaks, relatează AFP, citat de Mediafax.

Documentele îl citează pe directorul Shin Bet, serviciul de securitate israelian, afirmând în iunie 2007 faţă de oficiali americani că membri ai Fatah, “demoralizaţi” în faţa forţei crescânde a Hamas, le-au cerut să îi ajute.

“Ne cer să atacăm Hamas”, a declarat Yuval Diskin, adăugând: “Sunt disperaţi”.

Diskin continuă salutând “relaţia foarte bună de lucru” cu serviciul de securitate al lui Abbas, care împarte cu Shin Bet “aproape toate informaţiile pe care le strânge”.

“Ei înţeleg că securitatea Israelului este esenţială pentru supravieţuirea lor în lupta cu Hamas în Cisiordania”, adaugă el.

Aceste dezvăluiri ar putea să îl pună în dificultate pe Mahmoud Abbas şi partidul său, Fatah.

Hamas şi Fatah sunt în conflict de la preluarea controlului de către Hamas asupra Fâşiei Gaza în iunie 2007 – la scurt timp după declaraţiile lui Diskin – după ce a înlăturat forţele loiale lui Abbas.

Autoritatea Palestiniană îşi are sediul la Ramallah, în Cisiordania ocupată.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă