11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialWael Ghonim – eroul virtual al Egiptului

Wael Ghonim – eroul virtual al Egiptului

Pare greu de crezut că unul dintre eroii demonstranţilor din Egipt este un bărbat care nu a participat decât la primele trei zile de demonstraţii şi, conform propriilor spuse, în ultimele 12 zile nu a făcut mai nimic altceva decât să doarmă. Doar că nu a dormit la el acasă, ci într-o închisoare a poliţiei.

Wael Ghonim are 30 de ani şi este directorul departamentului de marketing al secţiei Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al companiei Google. Totodată, el este unul dintre cei care au făcut posibile evenimentele din Egipt – fără să fie direct implicat în organizarea lor; începând din 2010, Ghonim a fost unul dintre administratorii paginii Facebook care avea să devină la începutul acestui an “cartierul general virtual” al mişcării de protest. De asemenea, Ghonim a realizat pagina oficială a campaniei lui Mohamed El Baradei şi a lucrat, ca voluntar, drept consultant tehnic al altor grupări de opoziţie.

Pe 28 ianuarie, Ghonim a fost arestat (nu este încă clar dacă de către poliţie sau de către serviciile secrete), şi de atunci, familia şi prietenii săi nu au mai auzit nimic despre el timp de 12 zile. Arestarea l-a făcut însă brusc erou: colegii săi de pe frontul internautic au cerut eliberarea sa, Ghonim devenind un simbol al tinerilor organizatori ai protestelor, pricepuţi în folosirea internetului ca instrument mediatic şi de comunicare. Demonstranţii, îngrijoraţi că în absenţa unui voci tinere care să îi reprezinte, partidele tradiţionale s-ar fi putut pune în fruntea mişcării lor, au făcut din eliberarea lui Ghonim una dintre principalele lor cerinţe – şi nu mai puţin de 90.000 de oameni s-au înscris într-un grup pe Facebook, în care Ghonim este nominalizat să fie reprezentantul lor politic.

Eliberarea lui Ghonim, care a avut loc luni dimineaţă, a fost cerută nu numai de către demonstranţi, dar şi de un grup de politicieni făcând parte din vechea gardă, dar deschişi reformelor democratice; pentru aceştia, eliberarea tânărului dizident a fost o primă dovadă din partea regimului Mubarak că reformele promise nu vor rămâne doar vorbe goale.

Ghonim însuşi şi-a anunţat eliberarea luni dimineaţă printr-o scurtă postare pe Twitter: “libertatea este o binecuvântare pentru care merită să lupţi”. Într-un interviu acordat mai târziu unui post de televiziune egiptean, Ghonim a cerut mass-mediei să nu facă din el un erou: “Nu sunt un erou. Dimpotrivă, sunt cineva care a dormit 12 zile. Eroii sunt cei care au ieşit în stradă. Vă rog să îndreptaţi camerele înspre ei”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă