20.1 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeSpecialVremea turnătorilor milionari | OPINIE

Vremea turnătorilor milionari | OPINIE

Brusc, toți îmbogățiții cu bani prăduiți de la stat spun că-s victime ale sistemului. Din țară au dispărut cu totul marile fabrici și uzine, resursele na­turale sunt, practic, vândute, și iată, își trag și bucăți de țară pe persoană fizică. Totuși, chiar și cei doi-trei condamnați de până acum spun că-s nevinovați. Și dă-i și înjură, și dă-i și denunță. Bietele victime au rămas doar cu câteva zeci de milioane de euro.

De-acasă îi privesc niște săraci care într-o zi nu vor mai avea nici măcar bani să-și plătească firma de televiziune, dar dau din cap cu înțelegere: Da, dom’le, ca în anii ’50! Era mai bine pe vremea lui nea Nicu!

Contradicția e evidentă. În anii ’50, agresorii erau bunicii și chiar părinții turnătorilor și securiștilor transformați peste noapte în milionarii de azi care urlă că-s victime.

Cu toate astea, pe vremea lui nea Nicu, un falsificator de vinuri, celebrul Ștefănescu, a fost executat pentru o fraudă economică. Miliția îi găsise în casă 1 milion de lei, aur și bijuterii. Dezvoltase o rețea prin care mituia chiar și pe primul secretar de partid. Până aici vi se pare cunoscut?

Procesul a durat trei ani, iar la final lui Ștefănescu i s-a confiscat toată averea și a fost condamnat la moarte. A fost executat la 4 decembrie 1981. Cam asta era pe vremea lui nea Nicu. Schizofrenie curată. În vremea noastră, devalizatori cunoscuți stau un pic pe la pușcărie, în condiții deosebite, își toarnă partenerii, apoi devin victime la televizor. În urma lor rămân drumuri închise, fântâni otrăvite și destinele distruse ale unor oameni cinstiți.

Foști turnători și chiar angajați ai vechii Securități, bișnițari glorioși sau foști membri ai actualelor servicii acuză „Sistemul“ în momentul în care-s prinși cu milioanele nejustificate prin casă. Cât timp fură, nici vorbă de anii ’50, totul e ok, nu există decât sistemul lor prin care scurg banii. Între timp, puținele întreprinderi care ar trebui să facă profit într-o țară normală se prăbușesc sub greutatea acelorași căpușe. Iar oamenii rămași fără serviciu se uită hipnotizați la emisiunile cu milionari-victime și spun îngăduitor: Da, dom’le, ca în anii ’50! Era mai bine pe vremea lui nea Nicu!

Cele mai citite

Horoscopul zilei, sâmbătă, 23 septembrie 2023. Intrăm în zodia Balanță. Cum ne vor ajuta astrele să ne găsim echilibrul?

Horoscopul zilei ne mai spune că Luna in Capricorn va forma mai multe unghiuri puternice si o pereche de trigoane consecutive cu Mercur...

Administratorul șef de la Romsilva, Adrian-Dănuț Apostu, pas cu pas, către ANI și Parchetul General

Chiar dacă PSD este la guvernare, tot UDMR dă ora exactă la Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva prin intermediul unui administrator...

Șeful medicilor din Dolj, Tudorel Ciurea, cere „taxă de protecție” pentru sediu și…restaurant

Colegiul Medicilor Dolj a devenit, din octombrie 2020, feuda nababului medic Tudorel Ciurea. Practic, din acel moment, medicii doljeni au intrat în era...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies