» Mitingul de pe Aeroportul Cioca a incantat sutele
de spectatori
Un spectacol de zile mari a avut loc sambata dimineata pe Aeroportul Utilitar Cioca, de langa Timisoara. Peste 1.500 de persoane au participat la cel de-al doilea miting aviatic organizat de Consiliul Judetean Timisoara. Acrobatiile cu elicoptere, avioane ultra-usoare, planoare fara motor si demonstratiile de parasutism, vanatoarea de baloane cu avionul, toate i-au tinut cu sufletul la gura pe cei prezenti la spectacol timp de aproape trei ore. Directorul general al Aeroclubului Romaniei, Constantin Voicu a descris spectacolul drept "Vrajitorii in aer". Acesta a incurajat parintii din public sa isi inscrie copiii la cursurile de la scoala de pilotaj de la Arad.
Pilotii Catalin Prunariu si Mihai Dobretone au fost cei care au starnit cele mai multe aplauze. Pe avionul sau Extra 300L, Dobretone a dat dovada de mare indemanare aviatica. "Misu a executat mai multe plecari pe coada, intrari in vrie plata sau vrie la cutit, cu tonouri violente, foarte dificile atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Intr-o secunda, acest avion se poate roti cu 180 de grade. Este un avion cu care se zboara greu pe orizontala, un fenomen care nu poate fi explicat din punct de vedere aerodinamic", a explicat Prunariu, "vrajitoriile" facute de colegul sau. In program au intrat si doua companii private, care si-au permis sa isi achizitioneze elicoptere noi. Pilotii acestora au incantat publicul cu manevrele riscante.
Organizatorul evenimentului, Consiliul Judetean, a cheltuit circa 10.000 de euro pentru acest al doilea miting, la care au luat parte lotul national de acrobatii aeriene si parasutism, un aeroclub din Szeged (Ungaria) si scoala Superioara de Aviatie din Bucuresti. Pilotii au venit la Timisoara fara a cere onorarii, din pasiune pentru zbor. "Sunt foarte multumit de cum a iesit spectacolul. Evenimentul va deveni o traditie. Din pacate, regia de transport nu s-a tinut de cuvant si nu a pus la dispozitie autobuze, asa ca unii timisoreni au venit pe jos, iar altii au renuntat la mitingul aviatic", a declarat presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc. z
BREVET
Un brevet de pilot costa 6.000 de euro, unul de planorist circa 2.000, iar un brevet de parasutism costa in jur de 1.000 de euro. Pentru tinerii intre 16 si 22 de ani cursurile sunt gratuite. Una din cele mai renumite scoli de pilotaj din vestul tarii este la Arad. O conditie esentiala pentru a deveni pilot este starea fizica a cursantului. Acesta trebuie sa fie sanatos, sa aiba o tensiune normala, sa nu poarte ochelari si sa nu aiba boli acute sau cronice, care ar putea sa ii afecteze evolutia ca pilot sau ca parasutist.