17.6 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialVraja Obama se destrama

Vraja Obama se destrama

» Pentru prima oara de la instalarea la Casa Alba, popularitatea presedintelui Barack Obama a scazut sub cota de avarie de 50%, potrivit unui sondaj realizat de CNN, un canal de televiziune apropiat de Partidul Democrat. Cea mai mare scadere se inregistreaza in randurile cetatenilor albi cu educatie medie.

Numai 48% din americani mai sustin politicile presedintelui Barack Obama, cu sapte procente mai putin decat luna trecuta, iar 50% se declara nemultumiti de activitatea sa. Este pentru prima oara cand Obama inregistreaza rate negative de popularitate, o scadere relativ rapida, dar nu nemaiintalnita in istoria Statelor Unite.
Rezultatele i-au luat prin surprindere pe analisti, cu atat mai mult cu cat discursul rostit martea trecuta privind noua strategie in razboiul din Afganistan si decizia de a suplimenta numarul de militari din aceasta tara cu 30.000 de oameni au fost bine primite de publicul american, care s-a declarat in favoarea acestei decizii in proportie de 60%.

In schimb, sondajul a scos in evidenta o scadere de 18% a popularitatii lui Obama in randurile cetatenilor albi cu educatie medie si de numai 4% printre albii cu educatie superioara. Totodata, scaderea in randurile albilor sub 50 de ani este de 15%, in vreme ce numai 4% din varstnici au devenit nemultumiti de actualul presedinte. Aceste cifre sugereaza ca Obama pierde mai ales simpatia populatiei active, cel mai afectata de criza economica si de cresterea somajului, care se ridica in prezent la 10% (aproximativ 15,7 milioane de persoane).
Actuala tendinta s-ar putea schimba daca economia americana va reveni pe crestere. Potrivit unui raport dat publicitatii vineri de Departamentul Muncii, in luna noiembrie in Statele Unite s-au pierdut numai 11.000 locuri de munca, in conditiile in care in precedentele doua luni fusesera concediati 159.000 de oameni. Aparenta imbunatatire se datoreaza in primul rand crearii de locuri de munca in zona serviciilor, in cea a educatiei si sanatatii, dar si a sectorului guvernamental, in special ca urmare a programelor initiate de guvernul federal prin stimulul de 787 miliarde de dolari.

 

Cu toate acestea, in domeniul productiei de bunuri 69.000 de americani si-au pierdut locurile de munca in noiembrie, in constructii – 27.000, iar in comert – 15.000, semn ca economia este departe de a se insanatosi. Obama nu este primul presedinte american a carui popularitate este zdruncinata de situatia economica dificila. In 1993, presedintele Clinton a ajuns la mai putin de 50% in numai trei luni, iar in 1981 popularitatea lui Ronald Reagan a scazut sub 50% tot in noiembrie. Ambii au remontat si au castigat fara emotii un al doilea mandat.

Cele mai citite

“Războiul proxy” devine război oficial. România se plasează de partea Israelului, împotriva Iranului

Atacul cu drone și cu rachete al Iranului asupra Israelului, din dimineața de 14 aprilie 2024, a marcat punctul în care "războiul proxy" din...

Poșta Română, prea mulți șefi și salarii de nimic pentru poștași. Firmele de curierat rapid fac munți de bani

Poșta Română este o companie aflată în subordinea ministerului Digitalizării și teoretic ar trebui să fie alocați bani, iar managementul companiei să pună pe...

A fost aprobat mecanismul prin care primăriile să poată acoperi cofinanțările

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri) pot solicita, în cursul anului 2024, până cel târziu 30 septembrie, contractarea de împrumuturi de la Trezoreria Statului, în limita sumei...
Ultima oră
Pe aceeași temă