14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialVotat de „ruşinea oraşului"

Votat de „ruşinea oraşului”

Sub semnul absenteismului masiv al alegătorilor şi al numeroaselor sesizări de mită electorală, primarul Băii Mari a fost decis de implicarea masivă a romilor din cartierele municipiului. “Prin sistemul unic de apeluri de urgenţă au fost primite şapte sesizări cu privire la încălcarea legislaţiei electorale în ziua alegerilor şi alte două din partea unor instituţii publice. Echipe operative ale Poliţiei Municipiului Baia Mare au întocmit fişe de incident şi investighează în continuare faptele sesizate”, a declarat Dan Bucă, purtător de cuvânt al Prefecturii Maramureş.

Care a fost “scorul”

Din cei 124.699 de băimăreni cu drept de vot s-au prezentat la urne 36.221, însă doar 35.442 de voturi au fost validate. Conform Biroului Electoral de Circumscripţie Baia Mare, Cătălin Cherecheş (USL) a adunat 51,66% din voturile validate (18.298 de voturi) şi a devenit primar al municipiului din primul tur de scrutin. Doar 500 de voturi au lipsit pentru un tur doi. Candidatul Mircea Dolha (independent), care a adunat 23,34% din sufragiile electoratului (8.268 voturi), s-a declarat dezamăgit de absenteism. „Am depus sesizări, dar nu mai contează. Niciodată nu s-a revenit asupra rezultatului unui exerciţiu electoral, indiferent de probele prezentate. Nu mai are niciun sens să ne amăgim. Au decis romii şi oamenii săraci, care au mers la vot pentru Cătălin Cherecheş. Băimărenii au stat în case, au asistat pasivi la cumpărarea postului de primar”, a declarat Dolha, care a menţionat că se gândeşte serios „dacă mai merită” să activeze „în acestă zonă” sau să se dedice exclusiv sferei economice.

„Clasamentul” pentru demnitatea de primar al Băii Mari a fost completat de Mihai Pătraşcu (PDL) – 13,07% (4.631 voturi), Vasile Vlaşin (independent) – 4,68% (1.656 voturi), Doru Dăncuş (PNŢCD) – 3,93% (1.393 voturi), Ciprian Cherecheş (PRM) – 2,18% (772 voturi), Petru Tomoiagă (Partidul Verzilor) – 1,14% (404 voturi).

O alegere “imposibilă”

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş şi al filialei judeţene a PDL, Mircea Man, a precizat că „era imposibil să se întâmple altceva”. „Eu am spus şi la centru, când am fost întrebat de Cătălin Cherecheş, care şi-a depus adeziunea şi la PDL, după ce a fost la PSD şi apoi a fost dat afară de PNL, că nici un partid nu poate câştiga împotriva unui om care arunca 700.000 de euro în campania electorală! E enorm pentru o perioadă ca şi aceasta! Nimeni nu i s-ar fi putut opune, dar nu am fost de acord să candideze pentru noi, pentru că este un individ care n-a condus trei oameni în viaţa lui, a primit 1,5 milioane de euro ca şi dar de la mama sa şi i-a tocat să ajungă primar”, a menţionat Man.

În privinţa câştigătorului, toţi contracandidaţii au reclamat două aspecte. Sfidarea tuturor băimărenilor prin „investirea unei sume uriaşe de bani într-o campanie faraonică” (conform diferitelor surse, costul campaniei lui Cherecheş a fost cuprins între 700.000 de euro şi 2 milioane de euro, însă Cherecheş a precizat că „am cheltuit undeva la 30.000 de euro”). Cel de-al doilea aspect ţine de „modul penal prin care i-a convins, cu sume de bani cuprinse între 50 şi 150 de lei, pe ţigani să-l voteze”. Cherecheş a catalogat aceste acuze, neconfirmate de cercetările poliţiştilor locali, drept „prostii, atacuri mizere”.

O analiză a repartizării voturilor pe secţii electorale certifică faptul că noul primar şi-a câştigat funcţia prin susţinerea aproape necondiţionată a comunităţii de romi din zonele sărace ale municipiului. Astfel, Cherecheş a adunat la secţia 32 de pe strada Luminişului 458 din cele 877 de voturi validate şi la secţia 33, situată pe aceeaşi stradă dintr-un cartier de la periferie, locuit preponderent de romi, 275 din cele 483 de voturi validate. Cherecheş a fost preferat într-un procentaj covârşitor în alte două zone „fierbinţi”: în Firiza a adunat 564 de voturi din cele 708 valabile, iar în Lunci a fost votat de 640 din cei 838 de alegători.

S-a plâns de ameninţări

Înaintea campaniei electorale, unul dintre autoproclamaţii lideri ai romilor, arestat pentru o presupusă mită, Gheorghe Gyulai, a menţionat chiar în sala de judecată a Tribunalului Maramureş, printre plânsete, că arestarea sa a venit ca urmare a unei ameninţări venite din partea lui Cătălin Cherecheş. După acest episod, deputatul Cătălin Cherecheş a declanşat un atac virulent împotriva etniei rome. El a menţionat că cei din comunitatea romă sunt „cerşetori”, „hoţi”, „aurolaci”, „prostituate”, „nespălaţi”: „Sunt ruşinea oraşului!”, a spus Cherecheş.

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...
Ultima oră
Pe aceeași temă