4.8 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăSpecialVor serviciile un preşedinte „acoperit”?

Vor serviciile un preşedinte „acoperit”?

Şeful statului nu are decât varianta devoalării ofițerului acoperit. Indiferent de riscuri și de consecințele în plan personal, indiferent dacă acest lucru înseamnă un război cu serviciile secrete.

Dezvăluirea aruncată în spațiul public de președinte că printre candidați există un ofițer acoperit al serviciilor secrete, ce ar urma să fie deconspirat, este de o mare gravitate și nu poate fi tra­tată exclusiv în grila jocului electoral. Amenințarea cu de­­voalarea respectivului can­didat este cel puțin la fel de importantă ca informația în sine, președintele ne­lă­sând niciun dubiu cu pri­vi­re la existența ofițerului aco­perit.

Ce înseamnă asta? În primul rând, un cu­tremur în servicii, pentru că prinde consistență suspiciunea ge­ne­ralizată că serviciile se amestecă în po­li­ti­că. Și nu oricum, ci infiltrându-și „aco­periții“ în cele mai înalte funcții în stat – parlamentari, miniștri, premier, ba chiar, de ce nu, președinte. Nicio variantă nu poa­­te fi exclusă. Ar putea fi în același timp și demonstrația că serviciile mint.

Informațiile, evident, pe surse, că în par­lament, presă, guvern, finanțe, ad­mi­nistrație au fost și sunt zeci, chiar sute de ofițeri acoperiți, cuprinzând toate cele cinci servicii secrete din România, au creat la nivelul unei părți a so­cietății o adevărată psihoză. Nimic nu mișcă fără servicii, de unde și convingerea implicării în alegeri, în puterea lor de a face pre­șe­dinți. Când a câștigat Cons­tan­tinescu s-a spus că Măgureanu a trecut de partea lui, când s-a retras a declarat sin­gur că a fost „înfrânt de servicii“.

Vic­to­riile lui Bă­sescu au fost puse, mai mult sau mai pu­țin, tot în seama acestora, sus­țineau și ele, nu-i așa, reforma cerută de americani, NATO și Uniunea Europeană. În ultimii zece ani, PSD a indus sen­ti­men­tul, trans­format pentru mulți în cer­ti­tu­dine cu aju­torul propagandei, că Băsescu e stăpânul absolut al serviciilor secrete. Băsescu în­suși a întărit ideea – îi plăcea, îi dădea for­ță. Serviciile au crescut însă în cre­di­bi­litate din cauza implicării pozitive în lupta anticorupție, a bunei colaborări cu DNA, a faptului că sunt conduse de per­soane ce s-au ținut departe de politică sau măcar au lăsat impresia asta și, nu în ultimul rând, a aprecierii venite din par­tea par­tenerilor externi. Din 2012 încoace s-a dat o luptă surdă pentru controlul aces­tora, iar faptul că Ponta și-a asigurat propriul serviciu – faimosul „doi și un sfert“ – spune multe.

Dezvăluirea președintelui aruncă în aer totul. Se poate înțelege că serviciile, SRI și SIE, au min­țit atunci când susțineau că în parlament, în politică în ge­ne­ral, nu exis­tă ofițeri acoperiți. George Maior a afirmat în repetate rânduri acest lu­cru. Fostul di­rector al SIE, Mihai-Răz­van Ungureanu, de­clară acum la B1 TV: „Cât am fost di­rector SIE (2007-2012, n.r.), niciun nume al candidaților de azi nu a trecut pe sub ochii mei“, cu toate că anul trecut spunea si­bilinic că în par­lament ar fi ofițeri aco­pe­riți.

Însuși Traian Băsescu susținea în fe­bruarie 2013: „Îna­inte de validarea par­la­mentarilor, îna­inte de prezentarea gu­ver­nului, imediat ce am aflat lista gu­ver­nu­lui, au fost che­maţi şefii ambelor servicii care ţin direct de CSAT – SIE şi SRI – şi întrebaţi şi puşi să verifice imediat dacă există vreo incompatibilitate, asta în­sem­nând ofiţeri acoperiţi printre miniştri sau par­lamentari.

Răs­pun­sul am­belor ser­vicii au fost «Nu»“. Bă­sescu a adăugat că în cazul unui răs­puns afirmativ ar fi „avertizat Camera, Se­na­tul și gu­vernul, pe pre­mier“. De­ducem acum in­direct de la președinte că serviciile au mințit pentru că aproape toți candidații au intrat sub o formă sau alta, în perioade diferite de timp, sub regimul in­com­pa­tibilităților stabilit pentru ofițerii aco­pe­riți activi de o serie de legi din domeniu… continuarea în Revista 22.

Cele mai citite

DNSC: Până la ora 13:00, nu s-au înregistrat atacuri cibernetice relevante

Toate serviciile site-ului Autorității Electorale Permanente sunt 100% disponibile Coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC), Mihai Rotariu a...

Peste 18 milioane de români, aşteptaţi la urne, pentru a alege din cei peste 8.000 de candidaţi 

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7 și se vor închide la ora 21 Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că numărul total al...

Update ora 17.00: Peste 7,5 milioane de români au votat la secţiile din ţară și 549.000 în străinătate

Prezenţa la nivel naţional, la ora 17.00, a fost de 42,05%, mai mare decât în urmă cu 4 ani Actualizare ora 17.00 Harghita este județul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă