12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialVoluntar în Lituania

Voluntar în Lituania

Un adolescent care a absolvit Liceul de Artă din Baia Mare este primul tânăr din Maramureş inclus într-un program al Comisiei Europene, care a fost trimis în străinătate prin Serviciul European de Voluntariat pentru a-i ajuta pe copii cu probleme. Mihai George Mihiş – Miţă, pentru prieteni – a plecat într-un orăşel din Lituania pentru a-i ajuta timp de opt luni pe copii dintr-un centru special. Aceşti copii provin din familii cu dificultăţi, din cauza consumului de alcool a părinţilor, a problemelor financiare, a violenţelor domestice sau a divorţurilor. Miţă a luat contact cu voluntarii Serviciului European de Voluntariat în ziua în care i-a cunoscut în Baia Mare pe Linda şi Celen.

Îndemnat de tată

„Am văzut cum lucrează, am sesizat şi facilităţile pe care le au din aceasta experienţă… A mai fost şi îndemnul tatălui meu, care m-a încurajat să merg, spunându-mi: “Du-te! Eu nu am avut în tinereţea mea posibilitatea să fac asta””, a explicat Mihiş.

Prima „misiune” a tânărului băimărean, cea din Lituania, va dura până în mai 2011. „Am început acest program în urmă cu trei luni, timp în care mi-am dezvoltat capacităţile lingvistice, am cunoscut o cultură nouă – nu în totalitate, dar mai am timp să explorez) – şi am cunoscut persoane din toate colţurile Europei şi nu numai… Am acum şi câţiva prieteni!”, a povestit Mihiş, convins că voluntariatul „este una dintre cele mai bune experienţe pe care le poate acumula un tânăr”.

În Lituania, băimăreanul împarte un apartament cu trei fete din Franţa, Armenia şi Germania. “Lucrez împreună cu Violaine, din Franţa, într-un centru de ajutorare a copiilor cu probleme în familie. În proiectul ăsta, cel mai mult îmi place că am şansa să îi fac pe acei copii să râdă, pentru că, din păcate, ei nu au foarte des şansa de a face asta… Mergem la centru în fiecare zi şi ne petrecem timpul cu cei mici, învaţându-i să modeleze în lut, să cânte, să deseneze, să joace cărţi, să facă puzzle etc.”, a mai povestit Miţă. El spune că prin această experienţă şi-a dezvoltat capacităţile lingvistice, a câştigat prieteni din toate colţurile lumi şi l-a ajutat să se cunoască mai bine.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă