22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialVOIP ataca telefoanele mobile

VOIP ataca telefoanele mobile

Programele de telefonie prin Internet (bazate pe tehnologia VOIP) investesc tot mai multi bani in crearea de software-uri destinate telefoanelor mobile. Astfel, folosind retelele GPRS, EDGE si 3G, utilizatorii pot beneficia de tarife scazute la convorbirile internationale sau chiar de apeluri gratuite.
Serviciile de telefonie prin Internet au castigat tot mai multi adepti in ultimii doi ani, estimandu-se ca in tarile UE exista aproximativ 60 de milioane de utilizatori frecventi ale acestora. Rapiditatea prin care oamenii au devenit utilizatorii unor programe precum Skype sau Yahoo! Voice se explica prin tarifele extrem de mici pe care acestea le ofera pentru convorbiri, locale sau internationale. Cu o conexiune la Internet, un software pus la dispozitie de providerul VOIP si cu un credit de 10 euro, ce se achitioneaza online cu un card bancar, un utilizator poate vorbi de pe calculator in foarte multe tari ale lumii pana la 600 de minute, in cazul in care numarul apelat este al unei retele de telefonie fixa.
Dupa ce au oferit solutia pentru calculatoare personale, providerii acestor servicii targeteaza acum dispozitivele mobile, oferind un software ce se poate instala pe telefoanele dotate cu un sistem propriu de operare, precum Windows Mobile sau Symbian, conexiunea la Internet fiind realizata prin reteaua GPRS, EDGE sau 3G a companiei de telefonie, utilizatorul urmand sa plateasca o serie de costuri suplimentare generate de traficul mobil de date. "In Romania, solutiile VOIP pentru mobil vor genera un cost putin mai mare decat in alte tari, pentru ca traficul de date mobil se taxeaza mai mult la noi", spune specialistul in telecomunicatii Viorel Patru. Dar el este de acord ca aceasta metoda poate reduce costurile celor care vorbesc foarte mult in strainatate.
Una dintre solutiile destinate telefoanelor mobile este aplicatia Fring (www.fring.com), care poate fi utilizata de toti cei care au un cont (si credit disponibil!) Skype. Programul este disponibil atat pentru telefoanele cu Windows Mobile, cat si pe cele cu Symbian. Utilizatorul descarca si instaleaza pe mobil programul, dupa care in "setari" introduce numele de utilizator si parola contului Skype si telefonul este gata sa efectueze apeluri la preturi reduse, precum 0,017 eurocenti/minut (plus o taxa de conectare de 3 centi la fiecare apel initiat).
Cei care beneficiaza de sistemul de operare mobil de la Microsoft pot instala direct Skype Mobile (www.skype.com) sau aplicatia Wengo (www.wengo.fr).

 

Costul pentru un apel scade la jumatate
In cazul Orange, daca se activeaza optiunea "Mobile Internet" cu 5MB trafic inclus (1,5 euro), utilizatorul va beneficia si de un tarif redus/MB dupa consumarea celor inclusi in abonament, de 30 eurocenti. Noi am testat programul Fring, folosing un Nokia N70ME (cu Symbian). Pentru un apel de 10 minute s-au consumat aproximativ 0,6 MB. Presupunand ca lunar vorbim 200 de minute, vom avea nevoie de 12 MB, care ne costa 5,1 euro. Pentru un minut de convorbire internationala catre o tara UE, America, Canada si altele, in cazul apelarii unei linii fixe, pretul final este 4,5 eurocenti/minut.
Clientii Vodafone si Cosmote platesc 0,3 dolari/MB, respectiv 0,8 euro/MB si 0,3 euro/MB (abonamente cu transfer inclus).

Cele mai citite

Natalia Iocsak, prima femeie care a câștigat o etapă din Campionatul Național de Drift

Băimăreanca Natalia Iocsak a câștigat prima etapă din Campionatul Național de Drift, care a avut loc în weekend la Arena Națională din Capitală, devenind...

Curtea Penală Internațională cere arestarea șefilor Hamas dar și a premierului Netanyahu

Curtea Penală Internațională (CPI) cere arestarea principalilor lideri ai grupării Hamas dar și a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a...

Derby fără miză în Giulești. Rapid, victorie de consolare cu FCSB

Rapid s-a impus pe teren propriu cu scorul de 2-0 în fața campioanei FCSB, în ultimul meci din acest sezon al Ligii 1. Partida...
Ultima oră
Pe aceeași temă