20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVoinea l-a dat gata si pe Carlos Sacalul

Voinea l-a dat gata si pe Carlos Sacalul

Seful interimar al parchetelor militare din Romania, generalul Dan Voinea, a finalizat instrumentarea dosarului cu privire la atentatul terorist impotriva postului de radio Europa Libera petrecut in luna februarie 1981 la München.
Potrivit site-ului www.europalibera.org, mai multi jurnalisti romani care lucrau la Europa Libera in momentul atacului cu bomba din 1981, intre care si Neculai Constantin Munteanu, s-au constituit parte vatamata in acest dosar. Principalul acuzat este teroristul Carlos, supranumit sacalul, despre care se spune ca a pus la cale atacul la comanda Securitatii romane. In acest dosar va fi audiat si generalul de Securitate in rezerva Nicolae Plesita, banuit ca s-a intalnit cu teroristul Carlos la Bucuresti inainte de savarsirea atentatului. Autor al mai multor atentate teroriste, Carlos sacalul ispaseste la ora actuala o pedeapsa de inchisoare pe viata, in Franta, pentru asasinarea in 1975 a doi agenti secreti francezi.
Generalul Pacepa, adjunct al serviciului de spionaj comunist din 1966 pana in 1978, cand a defectat in SUA, a declarat in 2005 ca, la cativa ani dupa atentatul terorist de la Europa Libera, "un ofiter al Centralei de Informatii Externe, care lucra sub acoperire diplomatica in Germania, a cerut azil politic in SUA si a predat autoritatilor americane documente originale ale CIE, din care a rezultat, printre altele, ca aceasta actiune criminala a fost organizata cu ajutorul teroristului international Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos sacalul, si a fost coordonata de generalul Plesita".

» Neculai Constantin Munteanu:
"In ceea ce priveste instrumentarea dosarului legat de atentatul impotriva postului de radio Europa Libera din 1981, m-am constituit parte vatamata, intre altele, pentru ca si in acest mod procuratura militara poate solicita date despre activitatea si in legatura cu persoana mea de la toate serviciile de informatii din Romania. E un lucru care pe mine ma intereseaza in mod deosebit, pentru ca, in dosarele pe care le-am cercetat la CNSAS, urmarirea mea se opreste in 1977, adica priveste doar ceea ce am facut in Romania pana in 1977, si se refera la o singura emisiune pe care am realizat-o pentru postul de radio Europa Libera imediat dupa ce am sosit in Occident."

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă