19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialVladimir Putin speră la un dialog "constructiv" Rusia-SUA

Vladimir Putin speră la un dialog “constructiv” Rusia-SUA

Rusia speră că va exista un dialog constructiv cu administrația noului președinte al SUA, Donald Trump, a precizat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

Peskov a mai spus că ar fi o "iluzie" să se aștepte ca relațiile americano-ruse să fie complet lipsite de dezacorduri. "Dezvoltarea cu succes a relațiilor bilaterale va depinde de capacitatea noastră de a rezolva aceste diferende prin dialog. Iar în curând președintele Putin îl va suna pe noul președinte Trump pentru a-l felicita", a spus Peskov.

Donald Trump a promis că va îmbunătăți relațiile cu Moscova, tensionate grav după criza din Ucraina, războiul din Siria și acuzațiile de imixtiune rusești în alegerile din SUA. Cu toate acestea, Peskov a subliniat provocările reprezentate de complexitatea controlului armelor nucleare, de complexitatea situației din Siria și alte probleme grave.

În timp ce Rusia susține reduceri progresive în perspectivă a armelor nucleare, totodată acestea ar trebui să fie proporționale și să nu afecteze paritatea nucleară între Rusia și SUA. Paritate care "joacă un rol esențial în asigurarea stabilității și securității la nivel mondial", a declarat Peskov.

El a menționat că această compoziție diferită a forțelor nucleare rusești și americane este un factor care trebuie luat în considerare cu atenție în negocieri. Solicitat să comenteze un interviu acordat recent de Donald Trump revistei The Times, – publicație căreia i-a declarat că ar putea pune capăt sancțiunilor impuse Rusiei în urma anexării Crimeii în 2014, în schimbul unui acord de reducere a armelor nucleare -, Peskov a declarat că acestea sunt două probleme deosebit de dificile.

De asemenea Peskov a subliniat rolul SUA în soluționarea conflictului de aproape șase ani în Siria, iar Rusia crede că Trump va face eforturi pentru a lupta alături de Rusia împotriva statului islamic. "Este destul de evident că este imposibil să se rezolve în mod constructiv problema siriană, fără participarea Statelor Unite", a declarat dl Peskov.

Rusia a invitat deja administrația Trump să participe la discuțiile dintre guvern și grupurile de opoziție siriene. Rusia a mai intermediat și discuțiile împreună cu Turcia și Iran, dar Teheranul s-a opus implicării Statelor Unite în aceste negocieri.

"Există anumite neînțelegeri între Moscova și Teheran cu privire la acest subiect", a declarat Peskov, totodată apreciind că ”problema siriană este prea complexă pentru a avea o armonie deplină în abordări”.

În ceea ce privește criza din Ucraina, care au dus relațiile Rusiei cu Occidentul la nivelul celor din perioada războiului rece, Peskov a criticat administrația lui Barack Obama pentru o abordare de tip "neconstructiv" și și-a exprimat speranța că administrația Trump va revizui această abordare.

Cele mai citite

Max Verstappen, de neoprit! Olandezul s-a impus în Marele Premiu al Chinei

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câştigat Marele Premiu al Chinei, desfășurat duminică la Shanghai, a cincea etapă a Campionatului mondial de Formula...

Când se dau pensiile de Paște

Întrucât bugetarii beneficiază de minivacanță între 1 și 7 Mai, distribuirea pensiilor va fi ajustată pentru a asigura că acestea ajung la beneficiari la...

Elena Lasconi are sprijinul USR la alegerile din Argeș. “Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD”, susține Cătălin Drulă

Elena Lasconi, Ionuț Moșteanu și Emanuel Soare sunt câțiva dintre candidații USR la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Numele acestora a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă