Președintele rus Vladimir Putin a afirmat, luni, că țara sa nu este implicată deloc în atacurile cibernetice care au avut loc în ultimele zile, în peste 100 de țări. Totodată, liderul de la Kremlin a acuzat Statele Unite că ar fi dezvoltat instrumente cibernetice sofisticate, pe care le-ar fi folosit, informează Mediafax.
„În privinţa surselor acestor ameninţări, cred că Microsoft a vorbit direct despre acest lucru. Au spus că primele surse ale acestui virus au fost serviciile de informaţii americane. Rusia nu este implicată deloc în această situaţie", a declarat Vladimir Putin, după o reuniune economică desfăşurată în China.
150 de țări au fost vizate de atacul cibernetic care a avut loc, luni. BBC a analizat trei conturi conectate cu cererile de bani şi a dezvăluit că, în cursul zilei, în conturi au fost depuși 38.000 de dolari.
Totodată, președintele Rusiei a pledat pentru discutarea securităţii cibernetice cu liderii altor ţări.
„Această problemă trebuie discutată urgent la nivel politic; trebuie conceput un sistem de securitate pentru evitarea unor astfel de evenimente. Nu au existat daune semnificative asupra agenţiilor noastre, asupra băncilor şi sistemului medical. Dar, la modul general, atacurile cibernetice sunt un lucru grav, nu este nimic bun în aşa ceva, apar preocupări", a mai spus Vladimir Putin.
Potrivit unor specialişti, recentele atacuri cibernetice reprezintă efectul dezvăluirii de către hackeri, la începutul acestui an, a unor tehnologii informatice ofensive construite de Agenţia SUA pentru Siguranţă Naţională (NSA). Unul dintre aceste instrumente a furnizat planul pentru recenta serie de atacuri.
Poliția Română recomandă cetățenilor să își actualizeze sistemele de operare a computerelor, în contextul în care, la finalul săptămânii trecute, aproximativ 100 de țări au fost afectate de o amenințare de tip ransomware, denumită „WannaCry".