10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialVizitaţi-le cât mai puteţi. În curând, aceste monumente ar putea fi DISTRUSE!

Vizitaţi-le cât mai puteţi. În curând, aceste monumente ar putea fi DISTRUSE!

Paisprezece monumente culturale şi istorice europene care sunt în pericolul de a fi distruse au fost nominalizate pe lista scurtă a misiunii de salvare care va fi demarată de către ONG-ul paneuropean Europa Nostra. Pe listă se află şi peisajul minier de la Roşia Montană din Transilvania.

O serie de experţi au selectat cele 14 monumente, printre care se află centre istorice, situri arheologice, biserici şi fortificaţii militare, dintr-o listă cu 40 de nominalizări făcute de către o serie de organizaţii aparţinând societăţii civile şi a unor organisme publice din 21 de ţări. Pe listă se află şi peisajul minier de la Roşia Montană din Transilvania. Lista va fi redusă la şapte monumente care se află în pricolul iminent de a dispărea de pe faţa pământului, iar anunţul oficial va fi făcut pe data de 16 iunie la Atena, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea organizaţiei Europa Nostra. Scopul este cât se poate de clar: specialiştii vor demara misiunile de „salvare” a monumentelor şi vor fi ajutaţi de experţii tehnici şi financiari din cadrul European Investment Bank Group.

Citeşte şi Sărăcie sau atac la decenţă? Cum arată o călătorie cu avioanele Air Koryo din COREEA DE NORD

„Cu această nouă pledoarie, Europa Nostra nu-şi propune doar să identifice cele mai ameninţate monumente şi situri din Europa, ci să şi lanseze un adevărat apel la acţiune. Prin trimiterea unor echipe multidisciplinare formate din experţi pentru a vizita siturile selectate, vom încerca, împreună cu partenerii noştri, să găsim soluţii sustenabile şi viabile pentru viitor. În acest fel, sperăm să inspirăm şi să încurajăm diferitele organizaţii publice şi private europene şi nu numai”, a declarat preşedintele executiv al Europa Nostra, Denis de Kergorlay.

Citeşte şi TOP 10 cele mai puţin vizitate ţări din lume

Programul „The 7 Most Endangered” a fost lansat în luna ianuarie şi nu este un program de finanţare. După cum au declarat organizatorii, rolul său este cel de catalizator pentru acţiune şi pentru promovarea ideii de „puterea exemplului”, de a aduce problemele la cunoştinţa publicului şi de a identifica posibile surse de finanţare prin programe europene. Membrii misiunilor de salvare vor întocmi rapoarte detaliate despre situaţia monumentelor şi despre soluţiile de salvare, vor elabora planuri detaliate de salvare a monumentelor, iar rezultatele preliminare vor fi prezentate la data de 5 decembrie în cadrul unei conferinţe organizate de către Europa Nostra la Bruxelles.

Aflaţi, din galeria foto de mai sus, care sunt, pe lângă peisajul minier de la Roşia Montană, cele 13 monumente şi situri aflate pe lista scurtă a organizaţiei Europa Nostra. Daţi click pe imagini pentru a le mări şi pentru a citi toate informaţiile!

TOP 5 cele mai vizualizate galerii foto din luna mai:

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă