14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialVizele pentru turci, menținute

Vizele pentru turci, menținute

Scutirea de vize pentru cetăţenii turci în spaţiul Schengen nu va fi posibilă înainte de 1 iulie, a declarat sâmbătă ministrul afacerilor europene turc, Omer Celik, aflat în vizită la Haga, relatează France Presse. 

Aceasta este prima dată când Turcia recunoaşte în mod explicit că termenul limită de la sfârşitul lunii iunie, menţionat în acordul privind migraţia între UE şi Ankara, nu va fi respectat. 

"Dacă e să fim realişti, termenul nu va fi respectat", a declarat ministrul într-un interviu acordat televiziunii publice olandeze NOS şi publicat pe site-ul acesteia vineri seara. 

Ministrul de interne austriac, Wolfgang Sobotka, estimase vineri că data de 1 iulie nu este "fezabilă", exprimând un punct de vedere împărtăşit pe larg la Bruxelles. 

"Dar noi credem că acest lucru trebuie să se întâmple cât mai rapid posibil", a declarat ministrul turc. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan declarase în luna mai că această scutire de vize, condiţie a acordului ca Turcia să continue să limiteze afluxul de migranţi spre UE, trebuie să intervină "cel mai târziu în luna octombrie". 

La începutul lunii mai, Comisia Europeana a dat un aviz favorabil scutirii de vize pentru cetăţenii turci care au sejururi sub 90 de zile, dar cu condiţia ca Turcia să îndeplinească încă cinci criterii (dintr-un set de 72) "până la sfârşitul lunii iunie". 

Trebuie în special ca Ankara să-şi revizuiască legislaţia asupra terorismului, considerată prea largă conform criteriilor europene, dar Ankara a refuzat pentru moment să o modifice. 

"Credem că am îndeplinit toate criteriile", a asigurat ministrul turc, adăugând:"iese din discuţie, în prezent, de a face o schimbare care ar reduce capacitatea noastră de luptă împotriva terorismului". 

"Lucrări asupra acestui punct sunt în curs, alte căi comune putând fi găsite", a adăugat Celik, invitând UE să propună soluţii "care să nu slăbească capacităţile noastre de luptă împotriva terorismului". 

În cazul în care Turcia îndeplineşte toate criteriile, statele membre ale Parlamentului European urmează să-şi dea acordul. 

În afară de Turcia, Ucraina, Kosovo şi Georgia aşteaptă, de asemenea, să obţină scutire de vize în spaţiul Schengen.

Cele mai citite

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă