5.4 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSpecialViolenta se muta pe net

Violenta se muta pe net

Fenomenul a capatat deja o denumire: happy-slapping (palme la misto). Autoritatile diverselor state se lupta sa contracareze fenomenul in crestere, dar au o singura problema – nu stiu cum.
Statul Victoria din Australia a interzis, recent, accesul la You Tube in scoli. Parlamentul francez a promulgat saptamana trecuta o lege prin care cei care posteaza acte de violenta sunt considerati la fel de vinovati ca aceia care le practica. Senatorii americani intentioneaza sa puna semn de egalitate intre formele de hartuire electronica si cele fizice. Directorii de la Google – Italia au fost dati in judecata anul trecut dupa ce au permis o postare in care se facea misto de un pusti cu sindromul Down.
Masuri controversate
Dar, in principiu, nici You Tube, nici alte asemenea site-uri nu pot fi trase la raspundere pentru postarile frecventatorilor, cel putin in actualul cadru legal. Rachel Whetstone, purtator de cuvant al Google – Londra incearca sa explice situatia: "Ne este fizic imposibil sa supraveghem fiecare clip postat, asa ca ne ramane sa ne bazam pe atentionarile pe care ni le trimit alti utilizatori. Raspunsul nu este in nici un caz inchiderea sau interzicerea acestor site-uri. Nu se inchid soselele doar pentru ca unii depasesc viteza legala".
Philippe Houlou, legiuitor in Adunarea Nationala Franceza, care a sustinut legea menita sa pedepseasca "happy slapping"-ul, sustine ca guvernele trebuie sa actioneze prompt: "Genul asta de violenta video este o noua forma a delincventei juvenile, care incepe sa fie tot mai raspandita. Astfel de comportamente merita sa fie tratate drept criminale".
Desi postarea clipurilor violente e pedepsita, in acest moment, la fel ca participarea la actiuni de aceasta natura, sociologul Judith Hilgers priveste efectul pedepselor cu scepticism: "Daca incerci sa le interzici pustilor sa aiba telefoane mobile sau sa frecventeze anumite site-uri, tot ce vei reusi este sa-i impingi in underground".

Cele mai citite

Elena Lasconi: România nu este de vânzare şi nici de dat cadou Rusiei

Candidatul USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, afirmă că a constatat în societate „frică” în urma primului tur de scrutin, având în vedere că...

Numărul bugetarilor din România depășește 1,3 milioane, un record după 2009

La sfârșitul lunii octombrie, numărul posturilor ocupate în sectorul bugetar al României a trecut de 1,3 milioane, o valoare nemaiîntâlnită din 2009, conform datelor...

Scenariu îngrijorător pentru viitorul României în NATO, dacă președinția va fi câștigată de Călin Georgescu

Publicația POLITICO atrage atenția asupra impactului pe care o eventuală victorie a candidatului independent Călin Georgescu în alegerile prezidențiale de duminică, 8 decembrie, l-ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă