19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialViolenta in curtea scolii

Violenta in curtea scolii

» In scolile municipiului s-au inregistrat anul acesta peste 150 de incidente.
» Din ianuarie si pana in prezent, pe raza unitatilor au avut loc in jur de 20 de batai.
» Cele mai multe evenimente negative s-au consemnat la Grupul scolar Tomis.

» Jandarmii au aplicat 120 de amenzi unor persoane care au provocat scandal sau au intrat fara drept in licee

» Scandalurile din unitatile de invatamant au devenit deja ceva obisnuit, oamenii legii primind zilnic cate patru, cinci sesizari

In ultimii doi ani, o data cu degradarea treptata a sistemului educational autohton, la nivel national au fost consemnate sute de acte de violenta in care protagonistii, faptuitori sau parti vatamate, au fost elevi ai unor scoli generale sau licee. Din pacate, municipiul Constanta se afla printre fruntasele unui top privind "zonele fierbinti" ale acestui fenomen infractional. Sunt deja celebre cazurile cu profesori agresati fizic sau "doar" jigniti de catre cei pe care aveau menirea sa ii instruiasca. Ce este foarte grav ca majoritatea conflictelor de acest gen s-au consumat chiar in salile de curs si, implicit, chiar in timpul orelor. S-a preferat tragerea la raspundere a profesorilor agresati, precum Maria Croitoru, de la Energetic, considerandu-se ca acestia nu au reusit sa tina sub control situatia. In acelasi timp, adevaratii vinovati au scapat cu simple avertismente sau "exmatriculari" de trei zile, privite de subiecti mai mult ca niste bine-meritate minivacante. Lasand la o parte diferendele profesor-elevi, derulate in salile de curs, trebuie spus ca violenta a "coborat" si in curtea scolii, perimetru in care frecvent se inregistreaza conflicte sangeroase intre elevi.

Statistici ingrijoratoare
Cele mai multe evenimente negative s-au consemnat la Grupul scolar Tomis, unde intr-o luna si jumatate au avut loc patru mari incidente. Un elev a fost injunghiat de un coleg de clasa, iar alti trei s-au ales cu amenzi dupa ce au provocat scandal si si-au injurat profesorii. Potrivit reprezentantilor IJJ, echipajele unitatii au intervenit anul acesta la aplanarea a 10 scandaluri de mare amploare izbucnite in incintele unor licee. De asemenea, au fost date peste 120 de amenzi pentru incalcarea regulilor de acces in unitati, cei sanctionati fiind atat elevi veniti sa caute scandal la alte scoli, cat si adulti care nu si-au putut justifica prezenta in zonele respective. Mai multi pusti au fost sanctionati pentru ca au venit la scoala insotiti de caini de lupta, fara botnite sau lese, si pe care i-au folosit pentru a-i teroriza pe elevi. Practica a demonstrat ca cele mai multe batai sunt cele intre gasti, cei dintr-o scoala fiind atacati de grupuri straine, pentru motive in general ridicole. Jandarmii nu afla intotdeauna despre existenta acestor batai, conducerea liceelor unde au loc acestea apeland adesea direct la ajutorul politiei. S-a stabilit astfel ca totalul agresiunilor fizice inregistrate in ianuarie si februarie este de peste 20 numai in municipiul Constanta. Acestora li se adauga cel putin tot atatea fapte, care au avut loc in scoli si licee din Mangalia, Medgidia, Cernavoda si alte localitati.

» Nevoia de a fi "smecher"
Amenzile pe care le primesc de la jandarmi nu sunt de natura sa-i sperie pe liceenii teribilisti ai anului 2007. Mai mult, acestia prind curaj atunci cand vad ca actiunile lor se incheie cu pedepse ridicole, precum exmatricularea pe trei zile. Pasivitatea manifestata de conducerile unor unitati de invatamant le da "scandalagiilor" apa la moara. Din acest motiv, previziunile se anunta extrem de sumbre, existand pericolul ca, in continuare, fenomenul sa escaladeze. De la injuriile aduse profesorilor si pana la acte de violenta nu mai este decat un pas.

Agresori straini
"In foarte multe cazuri este vorba despre persoane straine care incearca sa intre in unitatea de invatamant pentru a provoca diverse incidente. Aceste persoane primesc avertismente scrise, iar cei care provoaca incidente grave sunt amendati, iar in situatii deosebite, cand comit fapte penale, sunt dati pe mana politiei. Majoritatea «scandalagiilor» sunt adolescenti care comit faptele din teribilism sau pentru a «regla» unele conturi cu tineri din unitatea respectiva." -Capitan Sorin Tranca – purtator de cuvant IJJ Constanta

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă