23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialVine Microsoft la Cluj?

Vine Microsoft la Cluj?

Unul dintre gigan­ţii domeniului IT ar putea ajunge la Cluj după anul 2014. Este vorba de compania americană Microsoft, cel mai mare producător de sisteme de operare de calculator din lume.

Surse din mediul universitar au declarat că există dorinţa mai multor români care au ajuns la funcţii importante în cadrul companiei americane de a determina deschiderea unui centru la Cluj-Napoca. ”Sunt români care, de exemplu, lucrează în centrul Microsoft de la Munchen. 

Foarte mulţi dintre ei ar dori să vină acasă dacă această investiţie se va concretiza. Chiar dacă au salarii foarte mari, mulţi dintre români se plâng că nu au reuşit să se adapteze la mentalitatea germanilor. Pentru Microsoft, o investiţie la Cluj ar prezenta mai multe avantaje. În primul rând, salariile sunt mai mici decât în Occident.

În al doilea rând, proiectarea şi realizarea de la zero a infrastructurii de birouri şi de reţele ar presupune un avantaj imens, mai ales că acest proiect ar putea fi cofinanţat de Uniunea ­Europeană. În al treilea rând, există sprijinul autorităţilor române, pentru că Clujul a fost declarat pol naţional de creştere în domeniul cercetării – dezvoltării şi în cel al comerţului IT. În al patrulea rând, contează faptul că România a investit mult în ultimul timp în domeniul IT. Iar în al cincilea rând, contează foarte mult calitatea resursei umane pregătite la Cluj”, au spus surse din mediul universitar.

Consiliul Judeţean vrea un Sillicon Valley

Coincidenţă sau nu, informa­ţiile referitoare la posibilul interes al Microsoft pentru Cluj se suprapun peste declaraţiile de vineri ale preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. El a declarat că administraţia judeţeană încearcă să identifice un teren de circa 300 de hectare, unde să fie realizată o investiţie de 300 de milioane de euro.

Horea Uioreanu spune că administraţia judeţeană va realiya infrastructura, iar Guvernul va trebui să aducă o firmă – ancoră, unul dintre giganţii mondiali, care să reprezinte pilonul principal al noului Sillicon Valley de Cluj. În jurul acestui pilon, Horea Uioreanu vrea să dezvolte un adevărat orăşel al informaticienilor, care să reunească circa 20.000 de specialişti în domeniul IT, care să aibă acolo asigurate spaţii pentru muncă şi pentru cazare. În opinia şefului administraţiei judeţene, noul orăşel IT ar urma să genereze sute sau chiar mii de noi firme din domeniul IT, care să consolideze statutul Clujului de capitală a inovării.

Proiectul Lombului, o soluţie

O a doua coincidenţă importantă este legată de proiectul pe care municipalitatea doreşte să îl dezvolte în zona Dealului Lomb. Iniţial, acolo trebuia să fie dezvoltat un cartier de către magnatul clujean Dan Popp.

Însă contractul a fost realizat, iar Primăria a anunţat începerea demersurilor pentru realizarea unui parc tehnologic, care va avea finanţare europeană. Primul proiect este cel al unui Centrul Regional de Excelenţă pentru Industriile Creative, în valoare de 68,3 milioane de lei, parţial finanţat de Uniunea Europeană. 

Acest Centru ar urma să includă şi un incubator pentru micile companii din domeniul IT. În zonă este posibilă şi construirea unor campusuri ale universită­ţilor clujene, aşa cum au dat de înţeles rectorii acestora.

Mai mult, proiectul Lomb are o suprafaţă de 267 de hectare, iar structura terenului se potriveşte cu planul admi­nis­traţiei jude­ţene de a construi un orăşel IT. Chiar dacă primarul PDL, Emil Boc, şi preşedintele PNL al Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, fac parte din tabere politice diferite, ei ar fi dispuşi să colaboreze fără probleme pentru realiyarea unui astfel de proiect. Clujul ar avea şi avantajul de a fi un oraş atractiv pentru tinerii din toată Europa, în contextul în care va fi, în anul 2015, Capitală Europeană a Tineretului. De altfel, este posibil ca demararea posibilei investiţii Microsoft să fie anunţată chiar la începutul lui 2015.

Cluj IT

O a treia coincidenţă semnificativă este coagularea mediului de afaceri din domeniul IT. La Cluj s-a format primul cluster din România din această industrie, Cluj IT. Acesta reuneşte cele mai importante companii, precum şi facultăţile de profil. Cluj IT poate fi o structură capabilă să genereze exact acele proiecte menite să realizeze practic proiectul ”Sillicon Valley de Cluj”. În acest moment, Clujul ocupă primul loc în ţară în domeniul producţiei de software. Deja, oraşul atrage informaticieni din alte ţări. 

Un exemplu este reprezentat de informaticieni germani, care lucrează în domeniul unor proiecte 3D pentru companii precum Guhring, ori tineri informaticieni din Marea Britanie, care au fost dispuşi să se mute în Cluj pentru a participa la dezvoltarea unor mari proiecte. ”Sunt tineri care nu şi-au găsit de lucru în Marea Britanie şi care s-au mutat la Cluj, pe salarii româneşti din domeniul IT, salarii care le permit o viaţă mai bună aici decât ar avea dacă ar munci în Marea Britanie în domenii care nu sunt conforme cu calificarea lor profesională”, spun surse din mediul consular.

 

Cele mai citite

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă