6.3 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022
AcasăSpecialVIN NINSORILE! Vezi PROGNOZA METEO pe două săptămâni

VIN NINSORILE! Vezi PROGNOZA METEO pe două săptămâni

Primele ninsori îşi vor face simţită prezenţa începând din acest week-end, cu preponderenţă în Maramureş, Moldova şi la munte, pe fondul unor scăderi bruşte de temperatură de până la 12 grade Celsius ce se vor înregistra din 26-27 octombrie, se arată în prognoza întocmită de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 23 octombrie – 5 noiembrie 2012 şi citată de Realitatea.net.

Potrivit meteorologilor, în zona Banatului, în primele zile ale intervalului de prognoză, mediile termice se vor menţine la valori uşor mai ridicate comparativ cu normele climatologice pentru această perioadă a anului, dar în intervalul 26-29 octombrie se va produce o răcire accentuată. Mediile maximelor diurne vor scădea de la 20-21 grade Celsius până la aproximativ 6 grade, iar minimele nocturne vor coborî spre 1-2 grade Celsius. În intervalul 29 octombrie – 2 noiembrie vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta, devenind normală termic în ultimele zile ale perioadei de prognoză, cu maxime, în medie, de circa 15 grade Celsius şi minime de 5-6 grade Celsius. Precipitaţii importante se vor semnala pe 27 şi 28 octombrie, după care acestea vor fi în diminuare cantitativ, dar probabilitatea lor de producere se menţine până la sfârşitul intervalului.

Pentru regiunea Crişanei, temperatura aerului se va menţine mai ridicată decât în mod obişnuit în această perioadă până pe data de 26 octombrie, când vremea va intra într-un proces de răcire accentuată. Între 26 şi 28 octombrie valorile termice, atât cele maxime diurne, cât şi minimele nocturne, vor scădea cu circa 12 grade Celsius, vremea devenind rece pentru sfârşitul lunii octombrie. În intervalul 29 octombrie – 2 noiembrie regimul termic va marca o creştere treptată, devenind normal în primele zile din luna noiembrie, cu medii ale temperaturilor maxime de circa 14 grade Celsius şi minime de 4-5 grade Celsius. Vor cădea precipitaţii mixte, pe arii extinse şi local mai însemnat cantitativ în jurul datei de 27 octombrie, după care, treptat, vor fi doar ploi, care se vor semnala pe arii mai restrânse.

Conform prognozei ANM, în Transilvania, în intervalul 23-26 octombrie, regimul termic se va menţine ridicat pentru această dată, dar apoi temperatura va marca o scădere accentuată, astfel încât pe 29 octombrie mediile temperaturilor maxime vor ajunge la aproximativ 5 grade Celsius, iar mediile minimelor nocturne vor coborî sub limita de îngheţ. După data de 30 octombrie vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, iar în ultimele zile ale intervalului mediile valorilor termice vor deveni apropiate de mediile multianuale ale începutului lunii noiembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii mixte, pe arii extinse, va fi mare în intervalul 27-29 octombrie, după care, treptat, vor predomina ploile, mai slabe cantitativ şi pe arii mai restrânse.

În zona Maramureşului, valorile termice se vor menţine relativ constant în jurul unei medii de 16 grade Celsius, până pe 27 – 28 octombrie, după care vor scădea cu aproximativ 11 grade, vremea devenind deosebit de rece pentru această perioadă. După data de 29 octombrie va avea loc un proces de încălzire treptată, iar în ultimele zile ale intervalului de prognoză temperaturile medii vor deveni normale pentru prima decadă a lunii noiembrie. Precipitaţii, mai ales ninsori, însemnate cantitativ şi pe arii extinse, va fi mare în jurul datei de 27 octombrie, după care tendinţa va fi de predominare a ploilor, în diminuare atât ca areal, cât şi cantitativ.

În Moldova, mediile termice vor fi uşor mai ridicate decât valorile normale climatologice până pe 26 octombrie, dar apoi vor scădea accentuat de la o zi la alta, până pe 29 octombrie, când maximele diurne vor coborî spre aproximativ 6 grade Celsius, iar minimele nocturne se vor situa în jurul a zero grade Celsius. După 30-31 octombrie, vremea se va încălzi treptat, devenind normală termic în intervalul 2-5 noiembrie, când mediile termice vor atinge circa 13 grade Celsius, ziua, şi 4 grade Celsius, noaptea. Probabilitatea pentru precipitaţii mixte, mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse, va fi semnificativă în intervalul 27-29 octombrie. În rest, vor fi predominant ploi, pe arii mai restrânse, în general slabe cantitativ.

Prognoza ANM relevă faptul că, în zona Dobrogei, regimul termic se va menţine relativ constant în primele zile ale intervalului, va marca o creştere uşoară pe 26 octombrie, când media maximelor va atinge 21 de grade Celsius, după care vremea se va răci accentuat. Astfel, în jurul datei de 29 octombrie, valorile diurne vor fi, în medie, de circa 9 grade Celsius, iar cele nocturne de 4-5 grade Celsius. Între 30 octombrie şi 2 noiembrie va avea loc o încălzire, care va determina, în ultimele zile ale prognozei, temperaturi normale pentru prima decadă a lunii noiembrie. Ploi pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ sunt preconizate pe 28 şi 29 octombrie, în restul intervalului de prognoză precipitaţiile fiind puţine şi slabe cantitativ.

Pentru zona Munteniei, până pe data de 26 octombrie, regimul termic mediu se va menţine în mod constant uşor mai ridicat comparativ cu mediile multianuale ale perioadei. În intervalul 26-29 octombrie va avea loc un proces de răcire accentuată şi se vor atinge minime de 2 grade Celsius şi maxime de circa 8 grade Celsius, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru data respectivă. Între 30 octombrie şi 2 noiembrie regimul termic va marca o creştere treptată, iar în intervalul 2-5 noiembrie valorile termice se vor menţine apropiate de cele climatologic normale pentru începutul acestei luni. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mai importante cantitativ şi pe arii extinse va fi semnificativă în intervalul 27-29 octombrie, iar ulterior ploile vor fi, în general, slabe cantitativ şi pe arii mai restrânse.

În Oltenia, după primele patru zile mai calde din intervalul de prognoză, regimul termic va marca o scădere accentuată, iar pe 29 octombrie maximele diurne vor atinge medii de aproximativ 8 grade Celsius şi minimele vor fi de circa 1-2 grade Celsius. Ulterior, un nou proces de încălzire treptată va determina revenirea, la sfârşitul intervalului de prognoză, la valori termice apropiate de cele normale pentru început de noiembrie, cu medii ale maximelor de 15-16 grade Celsius şi ale minimelor de 6 grade Celsius. În intervalul 27-29 octombrie, există probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mai însemnate cantitativ şi mai extinse ca arie.

La munte, valorile termice se vor menţine relativ constante, cu medii ale maximelor diurne de circa 10 grade Celsius, până pe data de 26 octombrie, când vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, astfel încât pe 29 octombrie temperaturile maxime vor atinge, în medie, zero grade Celsius, iar minimele nocturne vor coborî spre -6 grade Celsius. În a doua parte a intervalului, vremea se va încălzi treptat, iar regimul termic va reveni la valori normale pentru prima decadă din noiembrie. Probabilitatea de precipitaţii însemnate cantitativ va fi mare între 27 şi 29 octombrie, când vor predomina ninsorile, după care tendinţa va fi de predominare a ploilor, care vor fi slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 23 octombrie-5 noiembrie 2012, are la bază datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă