32 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialVilele invadează Parângul

Vilele invadează Parângul

ONG-ul Agent Green reclamă faptul că lângă aria protejată din Parâng vor fi construite cabane.

Comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara verifică sesizarea depusă de ONG-ul Agent Green, care priveşte amenajarea domeniului schiabil în Masivul Parâng. Şeful Gărzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan, spune că militanţii ecologişti nu protestează împotriva construirii telegondolei, ci a faptului că în apropiere de aria protejată „Natura 2000″ diverşi oameni de afaceri îşi construiesc cabane.

Ecologiştii din cadrul organizaţiei Agent Green reclamă posibilele „interese ilicite” în derularea proiectului „Dezvoltarea domeniului schiabil în Parâng” şi consideră că unele dintre lucrări vor afecta grav mediul înconjurător.

Militanţii ecologişti susţin că prin aceste lucrări va fi afectată vegetaţia naturală protejată de situl Natura 2000 şi vor fi perturbate vieţuitoarele din această arie protejată.

 

Verificare pe control

Reprezentanţii Agent Green ­i-au solicitat Gărzii de Mediu să facă un control referitor ­la modul în care a fost respectată legislaţia de protecţie a mediului până în această fază.

Şeful Gărzii de Mediu Hunedoara, comisarul Cristian Moldovan, a declarat că „avem în lucru această sesizare care se întinde pe patru pagini şi pe care am dat-o în lucru. Nu telegondola reprezintă problema, ci mai degrabă dezvoltarea domeniului schiabil şi faptul că anumite societăţi şi oameni de afaceri îşi construiesc cabane în apropiere de acea rezervaţie naturală”. Moldovan a precizat faptul că a participat la şedinţa tehnică în care a fost analizat traseul telegondolei, iar linia acesteia nu traversează situl „Natura 2000″. „În ceea ce priveşte extinderea pârtiilor de schi s-au prezentat patru trasee, care nu trec prin nici o arie protejată. Cel târziu săptămâna viitoare vom vedea efectiv dacă se confirmă cele sesizate”, a explicat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Hunedoara. 

Blocaje repetate

Proiectul de dezvoltare a ­domeniului schiabil în Parâng a fost estimat la 85 milioane de euro, dar licitaţia a fost ­câşti­gată de un grup de firme care au ­prezentat o ofertă de aproximativ 68 milioane de euro. Totuşi, municipalitatea din Petroşani a anunţat ­suspendarea licitaţiei până la obţinerea avizelor de mediu. ­Este pentru a doua oară când municipalitatea a adoptat această măsură.

Cele mai citite

Marşul Bucharest Pride 2024 și Marșul Normalității, pe străzile din București

Marşul Bucharest Pride 2024 se desfăşoară, sâmbătă, începând cu ora 16.00, în Capitală. Evenimentul dedicat comunităţii LGBTQIA+ este organizat de Asociaţia Accept.   Mai mult...

Un nou ajutor financiar pentru Ucraina. FMI a alocat 2,2 miliarde de dolari pentru stabilitatea țării

Fondului Monetar Internaţional a aprobat un nou ajutor financiar Ucrainei. Boardu-ul instituției a revizuit pentru a patra oară acordul semat cu Ucraina, decizie prin...

Laura Codruţa Kovesi, îngrijorată că noile prevederi adoptate de Austria ar putea împiedica anchetele Parchetului European

Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, anunţă că analizează noile dispoziţii legale adoptate de Austria. Unele dintre acestea ar putea intra în contradicţie cu Regulamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă