4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO. Funeraliile lui Fidel Castro: șefii de stat prezenți și absenți la...

VIDEO+FOTO. Funeraliile lui Fidel Castro: șefii de stat prezenți și absenți la ceremonia de marți de la Havana

În ciuda greutății istorice a lui Fidel Castro, absența mai multor șefi de stat la ceremonia de marți, de la Havana, ilustrează disconfortul unor guverne față de moștenirea ex-președintelui cubanez, în timp ce circa 20 de conducători ai unor țări prietene vor fi prezenți, notează AFP, preluată de Agerpres.

Această ceremonie va avea loc marți seara, la ora 19,00 (00,00 GMT), în piața Revoluției, din centrul capitalei cubaneze. Funeraliile de duminică, din Santiago de Cuba, în estul țării, ar urma să se desfășoare în prezența unui grup mai restrâns de invitați.

Printre absenți, AFP îi consemnează pe președintele american Barack Obama, care a inițiat apropierea istorică între SUA și Cuba, pe premierul canadian Justin Trudeau, criticat pentru omagierea lui Castro, și pe președintele francez Francois Hollande, care va fi reprezentat de numărul trei din guvern, ministrul ecologiei, Ségolene Royal, și de Jean-Pierre Bel, trimisul său personal pentru America Latină și fost președinte al Senatului. 

Șefa guvernului de la Londra, Theresa May, nu va face deplasarea la Havana, a anunțat Downing Street, fără a preciza cine va participa, iar președinta socialistă din Chile, Michelle Bachelet, va fi reprezentată de unul dintre miniștrii săi.

China și Iran, deși țări prietene ale Cubei, își vor trimite la ceremonie vicepreședinții. 

De asemenea, potrivit Reuters, președintele rus nu intenționează să se deplaseze în Cuba pentru funeraliile liderului revoluției cubaneze, Fidel Castro, a indicat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a adăugat că delegația Moscovei va fi condusă de Viaceslav Volodin, un aliat apropiat al lui Putin și președinte al Dumei de Stat.

Dintre foștii șefi de stat care vor fi prezenți la Havana, AFP îi amintește pe ex-cancelarul german Gerhard Schroder, care l-a întâlnit pe Fidel Castro de cinci ori și care îi va ține locul cancelarei Angela Merkel, după cum a anunțat guvernul de la Berlin, pe fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, care îl va reprezenta pe fiul său, regele Felipe al VI-lea, și pe fostul președinte uruguayan Jose Mujica. 

Stânga latino-americană, pe care a inspirat-o revoluția cubaneză, va fi reprezentată de președinții Ecuadorului — Rafael Correa, Boliviei — Evo Morales, Venezuelei — Nicolas Maduro. Președinții din Nicaragua — Daniel Ortega, Columbia — Juan Manuel Santos, Mexic — Enrique Pena Nieto, Honduras — Juan Orlando Hernandez Alvarado și Panama — Juan Carlos Varela sunt de asemenea așteptați marți, potrivit listei oficiale consultate de AFP.

Din Africa, vor fi prezenți la ceremonia din capitala Cubei conducătorii din Zimbabwe — Robert Mugabe, Kenya — Uhuru Kenyatta, Guineea Ecuatorială — Teodoro Obiang, Africa de Sud — Jacob Zuma și Namibia — Hage Geingob. 

AFP mai relevă că singurul șef de guvern european care figurează pentru moment pe lista oficială de prezență este premierul grec Alexis Tsipras.

Pe de altă parte, EFE relatează, citând televiziunea cubaneză, că urna cu cenușa lui Fidel Castro a fost depusă în sala Granma a Ministerului Forțelor Armate Revoluționare (FAR), unde luni i-au adus un omagiu fratele său, președintele Raul Castro, și înalți oficiali ai guvernului și Partidului Comunist. 

Prima ceremonie în memoria lui Fidel Castro a început luni dimineață la Havana, unde mii de persoane au stat la coadă pentru a defila prin fața portretelor alb-negru ale părintelui Revoluției cubaneze, decedat vineri la 90 de ani, relatează AFP.

Punctul de pornire a fost dat de 21 de salve de tun trase din fortul situat în zona Golfului Havana, deschizând o săptămână de omagii ce va culmina cu funeralii duminică. 

Sute de mii de persoane sunt așteptate în Piața Revoluției din Havana, o vastă esplanadă de 72.000 mp unde a răsunat adesea vocea lui Fidel Castro în timpul discursurilor sale furtunoase și interminabile.

După două zile de omagii în capitală, cenușa lui Fidel Castro va fi transferată de la Havana la Santiago de Cuba (sud-est), într-o procesiune ce va parcurge, pe o distanță de o mie de kilometri, 13 din cele 15 provincii cubaneze, de miercuri până sâmbătă, cu mobilizarea probabilă a milioane de persoane. 

Punct culminant al celebrărilor, funeraliile lui “El Comandante” vor avea loc duminică la Santiago, leagănul Revoluției.

 

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă