25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Descoperire remarcabilă în Israel: Arheologii au găsit intrarea unei cetăți biblice

VIDEO. Descoperire remarcabilă în Israel: Arheologii au găsit intrarea unei cetăți biblice

Rămășițele unor porți masive, descoperite în Israel, ar putea marca intrarea în orașul biblic Gath, conform unui material publicat de Live Science, informează Agerpres.

Orașul Gath a fost ocupat până în secolul IX î.Hr. În mențiunile biblice, filistinii, dușmanii de moarte ai israeliților, conduceau acest oraș. În Vechiul Testament orașul Gath este menționat drept locul de origine al uriașului Goliat, temutul războinic ucis de viitorul rege israelit David cu o praștie.

Noua descoperire dezvăluie un fragment din strălucirea de odinioară a acestui oraș antic al filistinilor, conform arheologului Aren Maeir, de la Universitatea Bar-Ilan din Israel, coordonatorul echipei de arheologi.

“Cunoaștem faptul că orașul filistin Gath era foarte mare în secolul X î.Hr., poate cel mai mare oraș din regiune în acea perioadă. Aceste fortificații monumentale demonstrează cât de mare și de impunător era acest oraș”, a declarat Maeir pentru Live Science.

Porțile au fost descoperite pe situl Tell es-Safi (fostă localitate palestiniană abandonată din 1948). Deși arheologii desfășoară săpături în această zonă încă din anul 1899, abia în ultimele decenii ei au înțeles cât de mare era acest oraș din Epoca Fierului.

Majoritatea istoricilor sunt de părere că orașul Gath a fost asediat și apoi distrus de Hazael, regele statului arameean Aram Damasc, în 830 î.Hr.

Arheologii au săpat șanțuri în căutarea urmelor sistemului de fortificații al orașului și au descoperit partea superioară a unei porți monumentale. Pereții din sistemul de fortificații rămași de-o parte și de alta a porții sunt atât de masivi încât va fi nevoie de mai multe luni pentru a-i aduce la suprafață. Deocamdată doar partea superioară a structurii este vizibilă.

Arheologii au descoperit și obiecte din fier și un templu filistin în apropierea monumentalei porți, precum și fragmente ceramice specifice culturii filistine dar care prezintă și influențe israelite, ceea ce sugerează că aceste două culturi s-au influențat una pe cealaltă, chiar dacă erau în stare de conflict.

Cele mai citite

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...

Un nou gol pentru Mihăilă în Serie B! Parma, campioană în liga secundă din Italia

Valentin Mihăilă a înscris un nou gol pentru Parma, care a terminat la egalitate cu US Cremonese, 1-1, duminică, pe teren propriu, în penultima...
Ultima oră
Pe aceeași temă