17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Camerele de supraveghere au surprins momentul atacului de la Notre Dame...

VIDEO. Camerele de supraveghere au surprins momentul atacului de la Notre Dame asupra unui polițist. Farid Ikken a strigat: Asta e pentru Siria. Atacatorul este doctorand în jurnalism și a jurat credință grupării Stat Islamic

Camerele de supraveghere din apropierea Notre Dame din Paris au surprins momentul exact al producerii atacului asupra unui polițist aflat lângă celebrul obiectiv turistic. Un student de origine algeriană a sărit din mulțimea de turiști asupra ofițerului, pe care l-a atacat cu un ciocan, în timp ce a strigat: "Asta e pentru Siria". Farid Ikken a fost împușcat de autorități. Agresorul se află la spital, fiind plasat în arest.

Potrivit TSA, în urma perchezițiilor desfășurate în apartamentul atacatorului, autoritățile au descoperit o înregistrare video în care Farid Ikken a jurat credință grupării jihadiste ISIS, susținând că este un soldat al Califatului.

Bărbatul era student la Universitatea din Metz (estul Franței), urmând un program de doctorat în științele comunicării. Potrivit coordonatorului lucrării sale, Ikken nu a mai dat niciun semn de viață din noiembrie 2016.

''Aceasta vrea să însemne că fără îndoială a existat un semnal de ruptură în acea toamnă. Când l-am cunoscut, era o persoană pro-occidentală și în favoarea valorilor democratice, care credea mult în misiunea presei'', a declarat profesorul său, pentru postul BFMTV. 

În 2000, Ikken și-a susținut lucrarea de licență în domeniul traducerilor, ulterior, alegând un program de masterat în Suedia, în jurnalism. Bărbatul s-a mutat în Norvegia, iar compania unde lucra l-a trimis în Franța. Farid Ikken s-a întors în Algeria în 2011, în momentul în care a izbucnit Primăvara Arabă. El ar fi spus: "Nu este normal că trebuie să trăim în străinatate în loc să fim acasă". Nepotul său susține că, în ciuda regretelor sale, Ikken era un democrat convins și un om deschis, potrivit sursei citate.

La câteva luni după întoarcerea sa în Algeria, Ikken s-a stabilit în orașul Bejaïa unde a creat o agenție de publicitate și un site regional de informații Bejaïa-Aujourd'hui. În familia sa, el este singurul credincios practicant. "Religia nu a fost niciodată o problemă în cadrul familiei", a mai spus nepotul său, potrivit TSA. "Nepoții lui au o cafenea în Akbu, care se deschide în timpul Ramadanului pentru a-i primi pe turiști, iar frații lui nici măcar nu respectă Ramadanul".

Apropiații agresorului nu își explică brusca radicalizare a bărbatului, însă cred că interesul său pentru religie a început să se manifeste imediat după mutarea în Suedia.

Un bărbat de origine siriană a atacat, miercuri, un ofițer de poliție, lângă Notre Dame din Paris. Bărbatul s-a năpustit asupra ofițerului cu un ciocan, în timp ce striga "Asta e pentru Siria". Ulterior, alți doi polițiști au tras către agresor, rănindu-l în zona toracelui după ce s-a deschis focul asupra lui, informează surse din cadrul poliției franceze. 

Cele mai citite

COTAR cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA şi demiterea vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF),...

5 metode prin care îți poți depăși frica de a vorbi în limba engleză

Frica de a vorbi în engleză este o emoție comună printre cei care învață această limbă străină, dar există numeroase metode eficiente pentru a...

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă