19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO: Automobil Clubul Român, amendat de CNCD pentru o reclamă misogină

VIDEO: Automobil Clubul Român, amendat de CNCD pentru o reclamă misogină

Automobil Clubul Român a fost amendat cu 2.000 de lei pentru campania ”Hai să facem centura greu de ignorat! – #seatbeltb00bing”, de către CNCD, după ce Coaliția pentru Egalitate de Gen a semnalat că mesajele și imaginile pe care le promovează campania lezează dreptul la demnitatea personală a femeilor din cauza conținutului misogin al acestora.

Coaliţia pentru Gen a depus în luna decembrie 2014 o petiție împotriva Automobil Clubul Român și Publicis România în care a subliniat că această campanie le pune pe femei într-o situație degradantă, umilitoare și are un caracter pornografic care nu are nicio legătură cu siguranța rutieră și măsurile de respectare a acestora.

Sânii femeilor, instrument de "sensibilizare"

În clipul de promovarea a campaniei se face o trecere în revistă a tipurilor de bust feminin. Mai mult, sânii femeilor sunt comparaţi cu fructe sau legume în funcţie de mărime şi formă. Totodată, femeile sunt încurajate să se fotografieze în timp ce poartă centura, "pentru a contribui la ”sensibilizarea” bărbaților". 

 

În Hotărârea Consiliului Director al CNCD se arată că o campanie de conştientizare a siguranţei la volan poate fi reealizată şi fără gesturi cu tentă sexuală. 

"Pentru a realiza o campanie de conștientizare a importanței purtării acestui dispozitiv de siguranță, nu este nevoie să pui o categorie de persoane, respectiv femei, într-o situație jenantă, degradantă, explicitând prin obiecte și gesturi bustul acestora […] În stabilirea cuantumului amenzii contravenționale s-a avut în vedere modul în care s-a realizat clipul de conștientizare a purtării centurii de siguranță, respectiv folosirea de obiecte și gesturi cu tentă sexuală, prin care femeia este pusă într-o situație degradantă”, se arată în hotărârea CNCD. 

Din Coaliția pentru Egalitate de Gen fac parte 10 organizații non-guvernamentale: CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociația pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.E.G., Asociația pentru Drepturile Femeilor Rome E-Romnja, Asociația Front, Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen Filia, Asociația EMA, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP), Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) și Asociația Plural.

Cele mai citite

Cine este pădurarul „garantat” de baronul Gheorghe Flutur care va conduce APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va avea din această săptămână un nou director general în persoana unui silvicultor, fost deputat...

Turbulențe puternice pe un zbor Singapore Airlines. Un pasager a murit

Un pasager a murit și 30 de persoane au fost rănite după ce un pe zbor al Singapore Airlines au fost turbulențe puternice, aruncând...

Președintele Klaus Iohannis vizitează miercuri Parcul Național „Piatra Craiului”

Președintele României, Klaus Iohannis, va vizita miercuri, 22 mai 2024, Parcul Național „Piatra Craiului”, cu prilejul Zilei Internaționale a Biodiversității și în marja Zilei...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU