20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Andrei Pleșu către cei care-l laudă pe șeful Securității, Iulian...

VIDEO Andrei Pleșu către cei care-l laudă pe șeful Securității, Iulian Vlad: Şi Vlad Ţepeş avea momente de drăgălăşenie doar că trăgea lumea în ţeapă

Şi Vlad Ţepeş avea momente de drăgălăşenie, atâta doar că mai trăgea lumea în ţeapă, a susținut scriitorul Andrei Pleşu la Digi 24, cu referire la generalul Iulian Vlad, ultimul șef al Securității.

Andrei Pleșu a făcut acest comentariu drept răspuns la afirmațiile celor care susțin acum, imediat după moartea generalului Vlad, că ultimul șef al Securității ar fi avut anumite calități.


"Nu poate să spună nimeni că Iulian Vlad nu știa ce se întâmpla cu Gheorghe Ursu și cu atâția alții", a declarat, prin telefon, Petre Mihai Băcanu, în emisiunea lui Sabin Orcan de la B1 Tv.

"Să admitem că rolul Securității pentru conservarea integrității, suveranității și unității naționale a fost decisiv. Da' cu poporul român ce-au avut? De ce puneam perna pe telefon când vorbeam ceva care nu convenea politicii partidului? De frică. A fost citată o vorbă a lui Iulian Vlad, zicea: gloata nu se revoltă singură. Am văzut și în legătură cu Vlad texte înamorate, portret de bunic solar, foarte cultivat. Să nu credeți că Vlad Țepeș n-avea momente de dragălășenie, doar trăgea lume în țeapă. Tot omul are și bune și rele. Eu nu spun că toți securiștii erau roboți. Au fost unii mai înțelegători, alții mai agresivi, bătăuși. De toate. Dar securitatea are de explicat un lung lanț de victime", a subliniat Andrei Pleșu într-o emisiune difuzată marți la Digi 24.


La vârsta de 18 ani, Iulian Vlad a dat mai multe rapoarte olografe către Partid în care a arătat cum a încercat să-şi determine tatăl să nu mai meargă la biserică, susţinând că a fost crescut şi educat de partid de la 14 ani. Despre el, Comitetul Central al UTM scria că “a dus o muncă intensă începând din 1946 – la exproprierea moşierilor, campania electorală din 1946, la naţionalizarea din 1948” şi că „a participat la naţionalizarea morilor chiaburilor.”

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă