5.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialVictor Ponta: Legea educaţiei ar putea fi SCHIMBATĂ până la sfârşitul anului

Victor Ponta: Legea educaţiei ar putea fi SCHIMBATĂ până la sfârşitul anului

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii UMF din Târgu Mureş, că Legea educaţiei ar putea fi schimbată până la sfârşitul anului, întrucât are “prevederi aberante”, “care împiedică promovarea unor noi cadre didactice”, potrivit Mediafax.

Victor Ponta a afirmat, după ce a participat la discuţii cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, unde a venit însoţit de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, că aşteaptă “soluţia legală, corectă şi echitabilă” pentru această instituţie de învăţământ.

“Sunt aici alături de ministrul Educaţiei, sarcina principală evident îi aparţine ministrului Educaţiei, pentru a discuta cu conducerea şi cu cadrele didactice din cadrul UMF soluţia legală, corectă şi echitabilă pentru ca această universitate de mare prestigiu să-şi desfăşoare activitatea în interesul studenţilor, în interesul celor care ar beneficia de viitorii medici şi într-un final în interesul cadrelor didactice. Din punctul meu de vedere – şi am spus lucrul acesta şi când eram în opoziţie, o spun cu atât mai mult acum, când sunt la conducerea Guvernului – nu este o idee bună şi nu trebuie să avem facultăţi separate”, a afirmat premierul.

El a adăugat că, pe de altă parte, UMF Târgu Mureş este declarată, prin Legea educaţiei, universitate multiculturală, şi ca atare va trebui să asigure reprezentanţi maghiari în structurile de conducere ale Universităţii, în proporţie de o treime, în timp ce românii ar trebui să constituie celelalte două treimi.

“Astă-seară vreau şi aştept de la ministrul Educaţiei şi de la conducerea universităţii, de la cadrele didactice, să existe nişte progrese reale şi nişte soluţii corecte şi juste, pentru ca universitatea să continue să funcţioneze în interesul studenţilor şi al cadrelor didactice. Conform legii, şi universitatea de aici va funcţiona ca toate celelalte universităţi, conform prevederilor din Legea educaţiei”, a spus Ponta.

În opinia premierului, însă, Legea educaţiei are “prevederi aberante”, “care împiedică, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice”, la toate universităţile din ţară.

“Universitatea de aici, ca şi toate universităţile din ţară, sunt afectate de acele prevederi aberante cuprinse în urmă cu un an şi jumătate, aproape doi ani, în Legea educaţiei, prevederi care împiedică, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice. Astă-seară am auzit şi aici ceea ce de altfel se întâmplă în mai toate universităţile româneşti – din cauza unei legi negândite şi promovate de un ministru şi de nişte oameni care habar n-aveau cum funcţionează învăţământul universitar în toată ţara – nu doar la Târgu Mureş, şi la Bucureşti, şi la Cluj, şi la Iaşi – de un an şi jumătate nu mai promovează profesori tineri, pentru că au fost puse condiţii de aşa natură încât să nu le îndeplinească nimeni”, a spus Ponta.

Întrebat dacă Legea educaţiei ar urma să fie schimbată, Ponta a răspuns afirmativ, arătând că acest lucru ar putea să se producă până la sfârşitul anului.

Cele mai citite

Suedia avertizează privind spionajul rus, în special în Arctica

Serviciile de informaţii suedeze (SÄPO) au avertizat miercuri cu privire la ameninţarea teritorială reprezentată de spionajul rus, în special în Arctica, pe măsură ce...

Germania ar putea intra în recesiune

PIB-ul Germaniei va creşte cu doar 0,2% în acest an, a declarat ministrul german de finanţe, Robert Habeck, potrivit zf.ro. Noile prognoze sunt mult mai...

Parlamentul israelian a respins cu o majoritate uriașă orice „recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian”

Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian",...
Ultima oră
Pe aceeași temă