7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialVictor Ponta, URMĂRIT PENAL în dosarul lui Șova. Lista celor 19 infracțiuni...

Victor Ponta, URMĂRIT PENAL în dosarul lui Șova. Lista celor 19 infracțiuni de care este acuzat premierul. Iohannis îi cere demisia, Ponta refuză

UPDATE:  Procurul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a infirmat acuzațiile social-democraților că ar fi o legătură între punerea sub învinuire a lui Victor Ponta cu moțiunea de cenzură înaintată de liberali.

Citește și: Kovesi respinge acuzațiile PSD: Nu avem timp să verificăm ce evenimente politice au loc

UPDATE: Premierul Victor Ponta a reacționat de Facebook, după cererea lui Klaus Iohannis de a demisiona. El a precizat că doar Parlamentul României îl poate demite. 

Victor Ponta: DOAR Parlamentul poate să mă demită

UPDATE: Iohannis, prima reacție după învinuirea lui Ponta: Este o soluție imposibilă pentru România, solicit demisia primului ministru

UPDATE: Președintele Iohannis îl poate suspenda pe Victor Ponta, în baza unui articol al Legii răspunderii ministeriale ( articolul 17), al Constituției ( articolul 109), al unei decizii CCR din 2008, după ce Camera Deputaților avizează  urmărirea penală solicitată de DNA pentru infracțiuni de conflict de interese.

Citește și: Președintele Iohannis îl poate SUSPENDA pe Ponta. Premierul a ajuns la Cotroceni

UPDATE: Victor Ponta este urmărit penal în dosarul lui Dan Șova. Premierul este suspectat de fals în înscrisuri, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală, în dosarul Turceni-Rovinari, pentru fapte săvârșite în calitatea sa de avocat.  Victor Ponta ar fi încasat, în baza contractului încheiat între firma sa și cea a lui Șova, peste 181.000 de lei, pentru a emite facturi care nu aveau la bază operațiuni reale.

Citește și: FOTO: Ponta se apără, pe Facebook, în fața acuzațiilor procurorilor anticorupție

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „Şova şi Asociaţii” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Şova Dan-Coman şi a persoanelor din sfera sa relaţională.

Citește și: DNA cere încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta. Premierul l-a făcut ministru pe Șova și a luat bani necuveniți de la el

Astfel, în 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Şova şi Asociaţii, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză,  a rezultat faptul că în 30.08.2007, între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea.

Citește și: Ce a declarat Victor Ponta când a ieșit de la DNA

Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin act adiţional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.

Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru. 

Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii” care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Victor Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia.

Întrucât specializarea juridică lui Ponta este dreptul penal, s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.

Cele 16 înscrisuri falsificate de Victor Ponta au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta. În realitate, Ponta nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte.

De asemenea, Ponta a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.

Procurorii notează că, între 11 noiembrie 2008 și iunie 2009, Ponta a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi.

Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, la solicitarea expresă a actualului premier.

Ponta l-a făcut pe Șova ministru, Șova l-a răsplătit cu bani

Totodată, premierul mai este urmărit penal și pentru săvârșirea a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României, spun procurorii. 

Astfel, în calitate de prim-ministru al României, Ponta l-a desemnat pe Şova, în luna august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.

Premierului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile anterior descrise, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

—–

Premierul Victor Ponta este audiat, vineri dimineață, la DNA, în dosarul Turceni-Rovinari, în care este cercetat și senatorul Dan Șova.

Față de Victor Ponta nu poate fi începută urmărirea penală pentru fapte săvârșite pentru perioada în care era prim-ministru, din cauza legii răspunderii ministeriale, dar poate fi urmărit penal dacă faptele cercetate au fost săvârșite înainte de a fi premier. 

Victor Ponta a ajuns la DNA însoțit de avocat și a declarat că a fost citat pentru ora 11.00 pentru a da declarații într-un dosar. 

Citește și: De ce are VICTOR PONTA dosare la DNA

România Liberă a întrebat, pe 31 martie, oficial DNA dacă s-a început urmărirea penală în rem ( pentru faptă) față de Victor Ponta în două dosare conexate. DNA a confirmat indirect existența dosarelor desprinse din cele ale lui Dan Șova, dar care s-au conexat.

În răspuns, DNA a precizat : “Cele două dosare la care faceți referire, prin menţionarea numerelor de înregistrare, au fost conexate printr-o ordonanță a procurorilor anticorupție, iar în legătură cu stadiul cercetărilor nu vă putem furniza alte informații decât cele precizate în comunicatele cu nr.: 1194/VIII/3 din 13.08.2014, 1210/VIII/3 din 20.08.2014 și 494/VIII/3 din 13 martie 2015”.

Citește și: Dan Șova riscă ARESTAREA. DNA îl acuză că a distrus dovezi și a prezentat documente false, în dosarul Turceni, Rovinari

Senatorul Dan Șova a scăpat din nou, marți, de reținere și arestare, în dosarul Turceni-Rovinari, după ce colegii săi senatori au lipsit de la votul privind cererea procurorilor anticorupție.

Dan Şova este urmărit penal, din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. DNA îl acuză că, între 2007 și 2009, Dan Șova a semnat mai multe contracte și acte adiționale încheiate între Complexul Energetic Rovinari și Complexul Energetic Turceni, pe de o parte, și SCA „Șova și Asociații” pe de altă parte. De asemenea, în calitate de avocat coordonator, ”mențiune trecută expres în toate aceste contracte”, a participat la mai multe discuții legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER și CET și la alte instituții contribuind efectiv la încheierea acestor contracte și acte adiționale efectuând în plus și activitate de consultanță juridică în temeiul acestor contracte și acte adiționale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă