9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialVictimele Holocaustului, comemorate la Suceava

Victimele Holocaustului, comemorate la Suceava

Biblioteca Judeteana "I.G. Sbiera" din Suceava a gazduit ieri o serie de manifestari dedicate comemorarii victimelor Holocaustului.

Majoritatea participantilor la manifestarile gazduite de Biblioteca Judeteana "I.G. Sbiera" au fost tineri, insa nu au lipsit de la acest eveniment subprefectul Angela Zarojanu, scriitorul Ioan Bodnar – presedintele filialei sucevene a Uniunii Ucrainenilor din Romania, scriitoarea Angela Furtuna si cunoscutul artist sucevean Constantin Severin. Sorin Golda, presedintele comunitatii evreilor din Suceava, a explicat, impreuna cu Angela Furtuna, ca nu intamplator a fost aleasa ziua de 27 ianuarie pentru comemorarea victimelor Holocaustului, ci pentru ca la acea data din anul 1945 soldatii sovietici au eliberat Lagarul de exterminare de la Auschwitz – "expresia odioasa a solutiei finale de exterminare a evreilor". De altfel, data de 27 ianuarie a fost aleasa ca "Zi Internationala de comemorare a victimelor Holocaustului".

 

Pe de o parte, participantii au putut asculta diferite melodii compuse sau interpretate de artisti evrei, au putut admira opere literare ale unor evrei, cum ar fi cea a scriitorului Norman Manea, originar din Suceava si laureat al Premiului Nobel. Pe de alta parte, au fost prezentate imagini terifiante surprinse la Auschwitz si in alte lagare de exterminare din al doilea razboi mondial."Nici armele cele mai sofisticate de astazi nu pot face ceea ce au facut in cel de-al doilea razboi mondial o mana de oameni, o mentalitate. Secolul XXI trebuie sa fie altceva decat ceea ce a fost secolul XX. Populatia globului, omenirea au pierdut foarte mult in secolul trecut tocmai din cauza acestor actiuni nesabuite. Razboiul a dus in continuare, chiar si dupa cea de-a doua conflagratie mondiala, la perfectionarea armelor, dar daca inteligenta aceea era folosita pentru altceva, omenirea era acum mult mai departe", a declarat Sorin Golda.

Mesajul sau a fost adresat si catre tineri, indemnandu-i sa cunoasca cu adevarat gravitatea faptelor petrecute in cel de-al doilea razboi mondial pentru ca ei ar avea menirea de a fi "varful de lance" in ce priveste comunicarea si depasirea barierelor cunoasterii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă