36.1 C
București
marți, 2 iulie 2024
AcasăSpecialViata pe o scena de la Mangalia

Viata pe o scena de la Mangalia

A opta editie a Galei Tanarului Actor HOP s-a deschis vineri dupa-amiaza. Concursul actorilor sub 35 de ani si care au terminat o universitate de teatru in ultimii patru ani are doua sectiuni, Individual (cu doua premii – pentru actor si pentru actrita) si Grup/Spectacole. Juriul de anul acesta este format din: Stefan Iordache – actor (mare), Theodora Herghelegiu – regizoare (independenta) si Cristina Modreanu – critic de teatru. Scena desfasurarilor: bine utilatul Centru Cultural (cu acelasi mozaic exterior de Perahim de pe cand era Casa de Cultura a Sindicatelor) de la Mangalia.

Prima seara, 2 septembrie

Vineri au concurat, la Individual: Maria Cristina Voicu, Alin Constantin Florea, Cristina Flutur, Mihai Filip Odangiu. In sala sunt multi oameni de teatru, directori (de teatre, nu de constiinte), actori, critici si simpli jurnalisti, plus public liber. Entuziasmul primei seri a intarziat sa se manifeste. La Grup/Spectacol a fost prezentat un “A+B” de Puiu Jipa, cu Adina Stan si Maria Nicola, care a bucurat o parte a salii cu aluziile la “Centura” in nici un caz de castitate si la “activitatile” de acolo, precum si alte asemenea “picanterii” moderne si contemporane, dar i-a cam lasat reci pe specialisti, caci prostul gust, ca si cel bun, nu are acelasi efect asupra tuturor.
In final si in afara concursului, Ion Caramitru si-a prezentat spectacolul rezultat la atelierul de la Ipotesti de anul trecut, unde se exerseaza tineri actori in rostirea poeziei. De data aceasta pe un scenariu de Ilie Constantin si Ion Caramitru, din poemele laureatilor Premiului “Eminescu”, acela care se acorda la 15 ianuarie in fiecare an: Mihai Ursachi, Gellu Naum, Petre Stoica, Ileana Malancioiu, Ana Blandiana, Constanta Buzea, Mircea Ivanescu, Cezar Baltag, Ilie Constantin, Cezar Ivanescu, Angela Marinescu, St. Aug. Doinas, Emil Brumaru, Serban Foarta. Caramitru a numit acest spectacol, in prezentarea sa, “experimentul Ipotesti”. Intr-adevar, poezia e reeducata, in spectacolul sau, ca sa placa si lumii de azi. Adica face cu ochiul catre public, mai ajutata de o schita de dans osenesc, mai de o vioara lautareasca din sud.

A doua seara, sambata, 3 septembrie

Sambata seara au concurat “individualii”: Corina Dragomir, Bogdan Ioan Saratean, Cosmina Adela Lazar si Boris Adrian Gaza. Proba obligatorie e o schita de Buzzati, “Greva telefoanelor”, pe care o vezi si o asculti in cele mai diverse moduri. Vorba ceea: “din toate pozitiile” posibile si imposibile. Spectacolul de grup, cu “Igiena asasinului” de Amelie Nothomb, regia Diana Aldea, cu Mihai Filip Odangiu, Camelia Curutiu, Catalin Codreanu, Ionut Bogdan Caras, a fost foarte bine primit. Sa vedem ce-o sa spuna juriul, luni seara. Tot la Grup/Spectacole a mai fost prezentat si spectacolul cu “Tara lui Gufi” de Matei Visniec, jucat de Madalina Ciobanuc si Cosmin Brehuta. Iar peste program, o surpriza, anuntata de Cornel Todea, cel absent sambata, inca din prima seara: un spectacol bine gradat, solid, de la Constanta, cu piesa “Mergem” de Stefan Caraman.

A treia seara, duminica, si luni, ultima

Ieri au urcat pe scena, unul cate unul, in “Greva telefoanelor” si in cate o “liber-aleasa”: Maria Nicola, Denis Stefan, Lorena Lupu, Octavian Strunila si Anca Constantin. La Grup/Spectacole: “Emigrantii” de Mrozek, cu: Ionut Sebastian Balan si Cosmin Gabriel Enache. In afara concursului: “Happy End?” dupa Teodor Mazilu, cu Monica Florescu si Marian Popescu.
Nu stim cum si cine va fi in ultima seara din nou pe scena. Deocamdata, pentru azi sunt programati concurentii individuali Cristina Stoleriu, Toni Tecuceanu, Ramona Iacov si Gabriel Calinescu. In afara concursului, vom/veti avea spectacolul “Duete shakespeariene” de Roxana Colceag.
Daca in primele doua zile, de la 10 dimineata, s-a desfasurat un atelier cu tema “Alteritate”, cu Florin Fieroiu, obligatoriu pentru tinerii inscrisi la concurs, azi va avea loc o masa rotunda moderata de Cornel Todea.
Iar seara, dupa toate astea, vom sti cine sunt castigatorii Galei Tanarului Actor HOP. Inca un… “oops” si gata.

Cele mai citite

Vești bune privind apărarea aeriană la summitul NATO, afirmă un oficial american

Ucraina se așteaptă să primească "vești bune" în încercarea sa de a obține mai multe sisteme de apărare aeriană la summitul NATO de la...

Marine Le Pen l-a zdrobit pe Emmanuel Macron

Agențiile occidentale de presă anunță dezastrul electoral din Franța. Progresiștii se dau de ceasul morții că partida Macron e cam feștelită, dar e încă...

Suspendarea ratelor la credite pentru producătorii agricoli și din industria alimentară afectați de secetă și conflictul Rusia-Ucraina: O nouă măsură temporară adoptată de Guvern

Valoarea euro este de 4.9751, dolarul american este cotat la 4.5879, indicele FTSE 100 este la 8420.26, iar DCei implicați în agricultură și industria...
Ultima oră
Pe aceeași temă