Isteria financiarฤ cu epicentrul în Europa – dar care a cuprins întreaga economie mondialฤ – e semn cฤ toate variantele de rezolvare administrativฤ a crizei au fost epuizate. A mai rฤmas, deocamdatฤ, doar luxul de-a ne alege otrava: austeritate severฤ publicฤ ลi privatฤ – a cฤrei consecinลฃฤ ar fi instalarea unei lungi ierni economice, restructurarea durฤ a datoriilor de stat – care ar duce bฤncile în colaps, inflaลฃia – în stare sฤ furnizeze o ultimฤ supradozฤ unui sistem financiar în sevraj sau chiar rฤzboiul, în oricare dintre formele lui vizibile sau subterane – între cine ลtie care proaspeลฃi inamici ลi pentru cine ลtie ce motive iluzorii.
Otrava nu va fi aceeaลi pentru toatฤ lumea, însฤ pentru majoritatea consecinลฃele vor fi similare. În niciun scenariu, modelul economic cu care lumea dezvoltatฤ s-a obiลnuit ลi pe care România l-a gustat vreme de câลฃiva ani nu se va mai întoarce.
Pentru aceastฤ situaลฃie, nici liderii UE sau ai zonei Euro, nici reprezentanลฃii G20, nici altfel de birocraลฃi sau para-birocraลฃi (Bilderbergi, Trilaterali sau din alte ลezฤtori de mare reputaลฃie folcloricฤ) nu vor putea fฤsi o soluลฃie. Pentru cฤ nu existฤ o soluลฃie colectivฤ. Apocalipsul financiar este sfârลitul unui sistem corupt care ลi-a dovedit limitele, la fel ca multe altele în istorie începând cu Babilonul ลi sfârลind cu blocul comunist. Dupฤ fiecare astfel de colaps, doar catastrofele sunt colective. Pe termen imediat, mântuirea este individualฤ.
Primii loviลฃi sunt cei angrenaลฃi în mecanismele colective de colectare ลi redistribuire a banilor, atât publici cât ลi privaลฃi. Tot dintre ei va rฤsฤri ลi un nou val de profitori, cei care ลtiu locurile în care a fost ascunsฤ prada. Între aceste extreme încape marea masฤ, a celor cu prea puลฃinฤ putere dar cu suficientฤ libertate, care încฤ îลi pot alege singuri drumul.
Pentru români, faptul cฤ li se întâmplฤ asta pentru a doua oarฤ în interiorul unei singure generaลฃii poate fi ลi o veste bunฤ. Unii vor fi învฤลฃat sฤ vadฤ mai bine oportunitฤลฃile unui nou început. Existฤ însฤ ลi o enormฤ capcanฤ. Dintre oportunitฤลฃi, o mare parte vor fi de sens contrar.
Afacerea de succes a ultimilor 20 de ani a fost consumul ลi investiลฃia imobiliarฤ, lucruri specifice unui sistem monetar expansionist ลi fierbinte. Când universul financiar se rฤceลte ลi se contractฤ, profiturile sunt în altฤ parte ลi chiar se materializeazฤ altfel.
O casฤ care sฤ consume mult mai puลฃin pentru încฤlzire când gazul e scump sau lipseลte, o serฤ capabilฤ sฤ hrฤneascฤ o familie atunci când studiile pe care le credea “de viitor” nu mai folosesc la nimic sau o armฤ ca unic reprezentant al legii ลi ordinii în faลฃa haitelor lihnite ar putea deveni oportunitฤลฃile lumii de dupฤ.
La fel de importante devin calificฤrile utile direct indivizilor, începând cu medicii care vor fi în sfârลit rฤzbunaลฃi dupฤ catastrofa naลฃionalizฤrii cu totul a profesiei, ลi terminând cu instalatorii care ลtiu sฤ aplice mฤcar o micฤ parte din fizica învฤลฃatฤ în liceu.
Nu e o veste bunฤ pentru toatฤ lumea, dar nu e nici o tragedie. Însฤ poate sฤ se transforme într-o tragedie dacฤ decidenลฃii momentului, speriaลฃi cฤ nu-ลi vor gฤsi locul în noua lume, încearcฤ sฤ împiedice procesul.