14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialVeşti bune pentru agricultură: continuă să plouă

Veşti bune pentru agricultură: continuă să plouă

Meteorologii au anunţat că luni şi marţi va ploua din abundenţă în cea mai mare parte a ţării. De altfel, o atenţionare de cod galben a fost lansată pentru 24 de judeţe din Muntenia, Dobrogea şi Moldova, dar şi pentru Bucureşti. Atenţionarea este valabilă din noaptea de duminică spre luni, de la ora 2.00, până marţi după-amiază la ora 16.00.

Disconfortul provocat de vremea rea este compensat de veştile bune legate de viitoarea producţie agricolă.

„Ploaia abundentă din ultimele zile a prins bine, în general. Băltiri care pot afecta culturile au fost semnalate doar pe suprafeţe mici. Au fost temperaturi mari în aprilie care s-au suprapus pe o lipsă a apei în sol, iar  acum vegetaţia are şansa să-şi revină”, a precizat preşedintele Asociaţiei cultivatorilor agricoli din Ialomiţa, Nicolae Sitaru.

De asemenea, şi oficialii Ligii agriculorilor din România susţin că, deşi precipitaţiile întârzie, unele procedee tehnologice de ierbicidare şi fertilizare, seceta prelungită ar fi putut compromite culturile.

„Lipsa apei din sol devenise periculoasă pentru anumite culturi. Ploaia din ultimele zile a redus stresul hidric şi chiar dacă vor continua precipitaţiile nu va fi rău pentru agricultură”, a menţionat Marcel Cucu de la LAPAR.

Ploile căzute în Capitală în acest sfârşit de săptămână i-au alertat pe cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care a fost solicitat să ­intervină în 85 de cazuri pentru scoaterea apei din subsoluri de imobile, cele mai afectate zone fiind Colentina, Bucur Obor, Luigi Galvani, Dorobanţi, Şoseaua Nordului, Mihai Kogălniceanu, Mihai Bravu şi Mărăşti. ­Sectoarele 1 şi 2 au fost cele mai afectate, capriciile vremii ­resimţindu-se cel mai puţin în sectorul 5. 

În ţară, câteva zeci de gospodării aflate în apropierea ­râului Prahova au fost inundate, dar nu s-au semnalat victime. Pe râul Trotuş, cinci pescari au fost luaţi de viitură, fiind nevoie de intervenţia pompie­rilor. 

Cele mai citite

Bode cere liberalilor să fie combativi cu social-democrații la alegerile locale

Secretarul general al Partidului Naţional Liberal (PNL), Lucian Bode, a declarat miercuri, la Alba Iulia, că faptul că liberalii au o alianţă pentru europarlamentare...

Instalațiile sanitare – Cum să le alegem pe cele mai calitative în funcție de buget

Un element esențial în amenajarea unei băi este bateria de chiuvetă baie. Cunoscută și sub...

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48 – 49% din PIB în acest an; a fost un vârf de plăţi

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Buzău, că datoria publică va ajunge anul acesta la 48 -...
Ultima oră
Pe aceeași temă