16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialVenezuela este în pragul unui război civil. Ce fac Rusia și SUA....

Venezuela este în pragul unui război civil. Ce fac Rusia și SUA. Nicolas Maduro acuză „un atac terorist sponsorizat de CIA”

Un elicopter al poliţiei, deturnat de un ofiţer, a atacat cu grenade Curtea Supremă şi sediile Ministerului de Interne și al Justiției din Carcas, denunţând „guvernul criminal” și pe liderul Nicolas Maduro.

Președintele venuzuelean a clasificat atacul ca fiind unul terorist, finanțat de CIA. Se cunoaște istoria de stânga a acestei țări, numărul unu mondial în privința rezervelor de petrol, și orientarea ei către Rusia și Iran, în contextul actual al conflictelor din Orientul Mijlociu.

Pe urmele lui Bashar al-Assad

Maduro, care a venit la putere în 2013, după Hugo Chavez, presează pentru un vot, la 30 iulie, prin care se va înființa Adunarea Constitutivă, un supercorp politic ce va anula Congresul, dominat de opoziție. Toate problemele economice ale țării, atât de bogată în resurse, Maduro le pune pe seama unui complot imperialist american. Dar de ce nu o scapă Rusia din „ghearele” Occidentului? Grea întrebare! Poate nu-i convine nici lui Putin naționalizarea industriei petrolului. Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi a scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a 75 de manifestanţi. Și în fiecare zi oamenii, ajunși în pragul sărăciei lucii, ies în stradă. Opoziţia cere alegeri anticipate, iar Maduro a pus armata pe manifestanți, sub pretextul că sunt „teroriști plătiți de guverne străine, de CIA în special”. Președintele Venezuelei copiază retorica lui Bashar al-Assad în Siria, fiind convins că, dacă se trece la un conflict armat, Rusia va interveni militar să-l țină și pe el la putere ca pe „fratele sirian”.

Nucleul unei insurecții armate

Un prim debut al unei posibile grupări armate a avut loc prin atacul elicopterului de poliție, care purta un banner pe care scria: „Libertate. 350”. Numărul 350 se referă la articolul din Constituție care permite oamenilor să demonstreze împotriva guvernelor nedemocratice. Articol pe care Maduro îl vrea dispărut din Constituție, odată cu înființarea Adunării Constitutive. Pilotul avionului, care a transmis și un mesaj video pe rețele de socializare, este Oscar Perez, un fost căpitan de informații, anchetator, pilot și instructor de poliție K9. În spatele lui, oameni mascați, înarmați, sugerau existența unei grupări paramilitare.  „Avem două alternative: să fim judecați mâine de propria conștiință și de către popor sau să începem de astăzi să ne eliberăm de acest guvern corupt. Venezueleni, frații noștri dragi, suntem o coaliție de militari, polițiști și civili care caută o soluție de echilibru în fața acestui guvern criminal. O operațiune este în desfășurare pentru a fi restaurată democrația ”, a spus Perez în mesajul său către națiune.

Atacul elicopterului nu a fost gândit să provoace victime, numai să atragă atenția că există o grupare armată care va lupta împotriva tuturor forțelor ce reprimă demonstrațiile poporului ca să țină la putere un guvern corupt. Opoziția față de votul de la 30 iulie pentru instituirea Adunării Constitutive vine și din partea unor elemente de putere, ca de exemplu procurorul general Luisa Ortega și fostul șef al serviciilor secrete și fost ministru de Interne Miguel Rodriguez, unul dintre cei mai influenți oameni cândva, dar care încă și-a păstrat anumite pârghii în actuala putere. Guvernul îl acuză pe Rodriguez că ar lucra cu Ambasada SUA de la Caracas și cu CIA, cu care au orchestrat atacul cu elicopterul, Perez fiind omul său.

Lovitură de stat până la 30 iulie sau opresiune brutală

Forțele de opoziție, susținute de popor – care și când economia înflorea pe baza petrolului era tot sărac în proporție de peste 60% – trebuie să acționeze pentru înlăturarea guvernului până la 30 iulie, după care opresiunea nu va mai avea limite. Grupul paramilitar ce pare că va acționa este format mai mult din foști ofițeri de securitate, de-ai lui Rodriguez. Între Securitate și Armata venezueleană, care și-a exprimat sprijinul necondiționat pentru Maduro, n-a existat niciodată o bună înțelegere. În următoarele zile, Venezuela riscă să intre într-un război civil. Ce vor face Rusia și SUA, care deja sunt prinse în războiul foarte încurcat din Orientul Mijlociu?!

Cele mai citite

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...

SINDICATELE DIN CULTURĂ declară pe 18 Mai–NOAPTE ÎN MUZEELE DIN ROMÂNIA!

COMUNICAT DE PRESĂ SINDICATELE DIN DOMENIUL PROTECȚIEI PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL asociate în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel...
Ultima oră
Pe aceeași temă