13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialVelierul "Mircea", locul al doilea in cursa spre SUA

Velierul “Mircea”, locul al doilea in cursa spre SUA

» Nava-scoala "Mircea"  se afla la jumatatea primei etape la care participa in cadrul "Race 2", competitia Atlanticului.

» Velierul, nava pe care si-a facut ucenicia presedintele Traian Basescu, a implinit 70 de ani.

 

Dupa zece de zile de mars pe "culoarul" Race 2 Tenrerife-Hamilton (etapa ce se desfasoara in perioada 14 mai -12 iunie), clasamentul provizoriu din week-endul trecut il pozitiona pe "Mircea" pe locul sase dintr- un total de 11 nave cu vele inscrise in aceasta etapa. Nava-scoala ocupa in a doua pozitie in clasament la categoria veliere clasa A, dupa velierul rusesc Kruzenshtern, pozitionat pe locul patru in clasamentul general. Dupa ce la inceputul acestei etape velierul nostru s-a clasat pe locul noua, in ultimele doua zile "Mircea" a urcat trei pozitii. Nava-scoala a ridicat ancora din portul Constanta pe 12 aprilie, urmand sa se intoarca in tara pe 1 septembrie 2009. Marsul anual de instruire practica include participarea velierului la  regata "Tall Ships Atlantic Challenge 2009", cu sosirea in Statele Unite ale Americii? Itinerariul  cuprinde escale in porturile Catania, Cadiz, Tenerife, Hamilton, Charleston, Boston, Ponta Delagada, Gibraltar si Iraklion.

 

La bord navei se va afla un echipaj de 190 de persoane, dintre care 63 de studenti si doua studente de la Academia Navala "Mircea cel Batran", 34 de elevi si 4 eleve de la scoala Militara de Maistri Militari "Amiral Ion Murgescu". Pe timpul marsului 10 cadeti straini din Croatia, Franta, Turcia si Statele Unite ale Americii se vor ambarca pentru diferite etape.? Traseul are 12.500 de mile marine  de navigatie in Marea Neagra, Marea Egee, Mediterana si Oceanul Atlantic. "Pe toata perioada competitiei navigatia se executa numai cu vele" a precizat Capitan Inginer Lucian Neacsu, ofiterul cu relatiile publice al Academiei Navale "Mircea cel Batran".

Veteranul competitiilor
Nava scoala "Mircea" a fost construita in perioada 1938-1939 in santierul Blohm und Voss din Hamburg, Germania. Dupa ultima reparatie capitala, finalizata in anul 2002 la santierul Naval din Braila, velierul a efectuat in fiecare an marsuri de instructie. In 2004 "Mircea" a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oara (prima traversada a avut loc in anul 1976) si a concurat la competitia nautica "Tall Ships Challenge 2004". In anul 2005 NS "Mircea" a executat un mars de instructie in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic si Marea Nordului, participand la competitia nautica "Tall Ships Race 2005" si la mai multe festivaluri maritime internationale si manifestari jubiliare in Belgia, Franta, Marea Britanie, Norvegia, Germania si Olanda.

 

Marsul de instructie din anul 2006 a fost efectuat in Marea Neagra, Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Varna si Samsun fiind porturile de escala. In 2007 "Mircea" a efectuat un mars de instructie in Marea Mediterana, participand la competitia nautica "Tall Ship Race Mediterranea" si avand escale in porturile – Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon si Genova. Anul 2008 a reprezentat un mars de instructie de 115 zile in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Baltica si participarea la trei festivaluri maritime – "L’Armada de Rouen 2008", "La Fete du Brest" si "Hanse Sail Rostock 2008".

» 3400 mile marine in Atlantic
"Tall Ships Atlantic Challenge 2009" este o competitie de anduranta rezervata velierelor. Din cele cinci etape ce formeaza traseul Mediterana- Atlantic- apele teritoriale SUA, velierul romanesc s-a incris in trei dintre acestea, care de altfel sunt si cele mai dificile: Tenerife (Insulele Canare Spania)- Hamilton (Insulele Bermude), Hamilton- Charleston (South Carolina SUA) si Charleston- Boston (Mariland SUA). Insumate etapele 2, 3 si 4 totalizeaza aproape 3400 de mile marine, cea mai mare parte a traseului in mijlocul Atlanticului.

Cele mai citite

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...
Ultima oră
Pe aceeași temă