11.1 C
București
joi, 23 septembrie 2021

„Vedete”… de carton

Toate televiziunile construiesc "vedete" popularizand insistent persoane ce castiga apoi noto­rie­tate, si spera sa le aduca audienta. Numai ca acele persoane, destul de rar demonstreaza ca li se cuvine calificarea cultivata de "vedete".

Prin "vedeta" – definesc dictionarele -, ar trebui sa intelegem "un star", o persoana ce a reusit sa castige prin farmec si talent pretuire in diverse do­menii artistice. Cuvantul, din cauza tele­viziunilor, si-a demonetizat sensul. "Vedeta" a devenit orice individ, insistent prezentat de televiziuni. Daca persoana mai are in CV si o aparitie in "Playboy" imediat i se garanteaza statutul de "vedeta" pe sticla! In genere, sunt consi­derate "vedete" persoane de sex feminin, dar avem si multi barbati, mai ales cei buni de gura, care au optat pentru politichie ca domeniu de activitate.

Prima TV a lansat, in februarie, emisiunea pompos intitulata, "Vedete-n figuri". "Ideea" formatului este cumparata, dupa ce a fost dezvoltata pe canalele tv de pe diverse meridiane, din Anglia pana in Japonia. Schema formatului este simpla, persoanele invitate, considerate vedete, se impart in doua echipe si daca reusesc sa treaca prin formele decupate intr-un zid de polistiren, li se acorda puncte in competitie. Daca nu trec, cad intr-o minipiscina. Alte tari, pe unde a bantuit aceasta emisiune, poate aveau zeci de "vedete" ca materie prima pentru un astfel de divertisment. La noi, editiile apeleaza la niste invitati tare prapaditi ce n-au nimic in comun cu pretentiosul calificativ de "vedeta". In primele editii, Prima TV a apelat la propriile "vedete", la Mirela Zeta, Mihai Bendeac de la "Mondenii", alaturate unor persoane insipide, cu o notorietate prefabricata. Acum, emisiunea considera "vedete" pe Briana Caragea, Jean de la Craiova, Adi de la Valcea si alte fete tare palide. Evident, "Vedete-n figuri" au si un scop… "caritabil", invitatii "lupta pentru o cauza nobila". Aceste pretentii nu scutesc constatarea ca "vedetele" alese sunt un exemplu graitor pentru tratarea penibila a termenului.

Un alt exemplu ni l-a oferit si Simona Sensual la "Happy Hour". Revoltata, Ancuta Dumitru din Ploiesti ne trimite un e-mail: "Am lucrat patru ani in SUA, timp suficient sa inteleg cat de mult isi iubesc americanii tara. Daca un cetatean american ar indrazni sa spuna la tv ca poporul american e cretin, asa cum a spus la Pro TV Simona Sensual despre poporul roman, moderatorul ar opri imediat emisiunea (…) Sa spui despre poporul roman ca este cretin si sa sustii cu tarie ca acesta trebuie «decretinizat», fara ca dl. Catalin Maruta sa intrerupa acest dialog stupid cu o nulitate stupida (…) imi intareste banuiala ca poate cativa dintre noi sunt cu adevarat… cretini". De multi, Simona Sensual este considerata "vedeta" in urma "exploatarii" fizicului sau de catre cei din mass-media. De aici se poate porni o lunga discutie despre cine cred mai marii televiziunilor ca me­ri­ta sa apara pe micile noastre ecrane in divertismente sau chiar dezbateri.

Tot butonand in cautare de "vedete" am descoperit inca una la televiziunea garso­niera unde se fabrica, mai nou, astfel de specimene, pe… primarul Piedone. Erau poate in deplasare la alte televiziuni co­merciale, Magda si Ogica, iar politicianul le tinea locul ca nu mai gasise spatiu la Antene! Primarul ne vorbea despre… palmierii din Berceni. Duminica trecuta pana spre miezul noptii, la Realitatea TV, Robert Turcescu ne-a oferit un spectacol exemplar… cu dom’ Costel si ai sai "amici". Acestia aratau ca personajele lui Caragiale erau niste "ingeri" pe langa "vedetele" politichiei si afacerilor de astazi! Trist, dar adevarat…  

 

 

[email protected]

Ultima oră
Pe aceeași temă