23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialVedete care tin Ramadanul

Vedete care tin Ramadanul

Islamismul nu e tocmai un cult religios pe val, ca budismul, scientologia si alte miscari de inspiratie new-age. Daca Tom Cruise si Madonna cocheteaza cu scientologia, islamismul atrage o multime de vedete hip-hop.

Cat Stevens s-a convertit la islamism in 1977, iar in 1978 a adoptat numele Yusuf Islam. Urmand preceptele religioase, a abandonat cariera muzicala si s-a dedicat cauzelor filantropice si educationale din sanul comunitatii musulmane. In scandalul anatemei aruncate asupra scriitorului Salman Rushdie, a avut o pozitie ambigua, la inceput a aprobat-o, apoi a acuzat presa ca l-a inteles gresit; oricum, in problema atentatului terorist de la 11 septembrie pozitia sa a fost transanta, condamnand in termeni duri atentatul terorist. Oricum, faptul de a fi primit un premiu pentru pace nu l-a scutit de probleme. Pe 21 septembrie 2004, in timpul unui zbor de la Washington la Londra, computerul de bord a anuntat ca se afla pe lista celor fara intrare in Statele Unite. Vamesii au alertat Administratia pentru Securitatea Transportului, care a redirectionat zborul catre Bangor, unde “teroristul” a fost preluat de FBI.
Cele mai spectaculoase convertiri s-au inregistrat insa in randul populatiei de culoare. Nation of Islam, o organizatie aparuta inca din anii ‘30 pentru a castiga drepturi pentru populatia de culoare, a fost centrul de la care a difuzat ideologia islamica. In fapt, e o miscare care, ideologic si spiritual, s-a structurat pe baza islamismului (respecta preceptele morale si ritualurile – pelerinaj la Mecca, Ramadanul).
Cassius Clay si activistul Malcom X au fost cei mai cunoscuti membri ai Nation of Islam; ulterior amandoi s-au convertit la mahomedanismul integral, al Coranului.
Islamul a avut un rol proeminent si in hip-hop. Intre grupurile rapperilor din anii ‘80, cum ar fi Afrika Bambata, Poor Righteous Teachers, optiunile islamiste au fost mai mult implicite decat explicite. Dar in anii ‘90 grupul Public Enemy il lauda public pe charismaticul lider al Nation of Islam, Louis Farrakhan, iar in muzica aveau referinte la 5 Percent (o factiune desprinsa din Nation of Islam); aceste referinte devin explozive pe albumele Wu Tang Clan si Busta Rhymes de la inceputuri.
Familia Jackson este cea mai nou venita in ilustra familie a celor de culoare convertiti la Islam. Jermaine, fratele cel mare al lui Michael Jackson si membru in Jackson Five, si-a regasit pacea sufleteasca in interiorul acestei religii inca din 1999; de altfel, el a parasit SUA in favoarea Emiratelor Arabe Unite. Zvonurile despre convertirea lui Michael au aparut inca din 2003, anul cand Michael Jackson a aderat la Nation of Islam. In 2005 a fost pe punctul de a se converti la mahomedanism si sa se mute in Bahrein. Povestea a reaparut anul acesta, cand Jermaine a dezvaluit presei ca isi convinge fratele sa treaca la islamism; Michael, a adaugat Jermaine, se gandeste foarte serios la aceasta.  

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Sebastian Burduja, aproape de victorie: “Puțini credeau posibil acum câteva săptămâni”

Sebastian Burduja, candidat la Primăria Capitalei, a postat un mesaj pe pagina sa de LinkedIn. El susține că este aproape de victorie, din datele...

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă