1.7 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecial"Vector 09" - Exercitiu naval MApN in Marea Neagra

“Vector 09” – Exercitiu naval MApN in Marea Neagra

15 nave militare, doua elicoptere din cadrul Fortelor Navale si un avion din subordinea Statului Major al Fortelor Aeriene participa, in perioada 25-29 mai, la un exercitiu naval in Marea Neagra, informeaza Ministerul Apararii Nationale (MApN) printr-un comunicat remis, luni, agentiei NewsIn.

Potrivit comunicatului, in cadrul exercitiului cu trupe "Vectorul 09", vor avea loc lansari de rachete antinava de la bordul unei nave purtatoare de rachete si a unei instalatii mobile de lansare de la litoral

De asemenea, fregatele, corvetele, dragoarele maritime si vedetele torpiloare participante la exercitiu vor executa trageri cu armamentul de artilerie de la bord si lansari de bombe antisubmarin.

Pentru lansarea de rachete, zona de siguranta va fi supravegheata de 13 nave militare din subordinea Statului Major al Fortelor Navale. Supravegerea aeriana a raionului de lansare va fi executata pentru prima data cu elicoptere Puma Naval din Grupul de Elicoptere al Fortelor Navale, se mai arata in comunicatul MapN.
 
Nava purtatoare de rachete  face parte din clasa Tarantul si are posibilitatea de a lansa, fara a se intoarce la cheu, patru rachete nava-nava. Dupa lansare, rachetele se autodirijeaza pana la impactul cu tinta. Instalatia mobila de lansare a rachetelor este constituita dintr-un autovehicul pe roti, cu o greutate totala de peste 40 tone, o lungime de 14 m si o inaltime in pozitie de lupta de aproximativ 7 metri. Instalatia mobila dispune de doua hangare pentru lansarea de rachete, care sunt identice (tip si caracteristici) cu cele de pe navele de mai sus. Echipajul instalatiei este format din cinci militari (un ofiter si patru maistri militari si subofiteri), informeaza MApN.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă