19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialVasile Dâncu: Clujul, un oraş mai provincial decât credem

Vasile Dâncu: Clujul, un oraş mai provincial decât credem

Aproape 90 la sută dintre clujeni au aflat de candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, iar 93 la sută sprijină obţinerea acestui titlu. Pe de altă parte, ”consumul” de cultură este mult mai mic decât cel din aşteptările intelectualilor clujeni.

75 la sută dintre clujeni nu au fost niciodată la un spectacol de operă sau de operetă în ultimele 12 luni, reiese dintr-un sondaj de opinie realizat de IRES. 64 la sută dintre respondenţi nu au vizitat vreo expoziţie de artă. De asemenea, 62 la sută dintre clujeni nu au călcat în cinematografe în aceeaşi perioadă, în ciuda faptului că oraşul găzduieşte două festivaluri internaţionale, Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi Comedy Cluj. 61 la sută dintre locuitorii oraşului nu au participat la spectacole de teatru în ultimul an, iar 57 la sută nu au vizitat un muzeu sau o casă memorială. În ciuda unei abundenţe de spectacole care au adus în Cluj nume precum Deep Purple, UB 40, Vaya con Dios ori Patricia Kaas. 88 la sută dintre clujeni nu au fost deloc la Filarmonică în ultimul an, iar 74 la sută nu au călcat într-o bibliotecă. De asemenea, nici în privinţa vieţii sociale, clujenii nu stau strălucit. 72 la sută dintre ei nu au ieşit în baruri sau în cluburi în ultimul an, iar 49 la sută nu au ieşit la restaurant. 30 la sută dintre locuitorii oraşului nu au călătorit deloc în ultimul an, iar 24 la sută nu au ieşit nici măcar într-un mall sau într-un shopping center. Din aceste motive, sociologul Vasile Dâncu, directorul IRES, spune că ”Clujul este un oraş mai provincial decât conştientizează locuitorii săi”.

Care este simbolul cultural al oraşului

25 la sută dintre clujeni nu ştiu care este cel mai reprezentativ simbol cultural al oraşului. 21 la sută dintre ei au indicat drept Teatrul Naţional, iar 8 la sută statuia regelui Matia Corvin. Pentru 5 la sută dintre clujeni, biserica romano-catolică Sfântul Mihail este cel mai reprezentativ simbol cultural al oraşului, reiese dintr-un studiu realizat de IRES, care doreşte să vadă modul în care clujenii percep candidatura oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Acelaşi studiu arată că 56 la sută dintre clujeni nu citesc deloc literatură de specialitate, iar 41 la sută nu citesc deloc cărţi. 37 la sută dintre ei nu folosesc Internetul niciodată, iar 29 la sută nu citesc nici ziare sau reviste.

În schimb, 78 la sută ascultă radioul, iar 88 la sută se uită la filme. Doar trei la sută dintre clujeni nu se uită la televizor, potrivit www.clujtoday.ro.

Mai multe centre

Directorul IRES, Vasile Dâncu, a oferit şi o serie de explicaţii legate de acest tendinţe. Astfel, până în anii 1990, statuia lui Matia Corvin era considerată drept cel mai reprezentativ simbol cultural, însă, după inaugurarea fântânii arteziene de la statuia lui Avram Iancu şi victoriile echipei naţionale de fotbal a României la campionatul de fotbal din 1994, pentru mulţi dintre clujeni, urmate de băile suporterilor în această fântână, Piaţa Avram Iancu a ajuns să fie considerată drept centrul oraşului. Iar cum Teatrul Naţional se află în această piaţă, acest lucru a influenţat percepţia publicului.

Teatrul Naţional Român este simbolul cultural al Clujului

Cele mai citite

Insomnie și stres: probleme gestionate prin masaj. Beneficii și detalii despre saloanele de masaj

Noaptea, gândurile nu-ți dau pace. Ziua, oboseala te prinde din urmă, iar tu nu mai dai randament. Relaxează-te la un salon de masaj! Află...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă