31.1 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialVanzatorii de organe, pedepsiti cu inchisoarea

Vanzatorii de organe, pedepsiti cu inchisoarea

Persoanele care anunta vanzari de organe, dar si publicatiile respective vor fi sanctionate cu inchisoarea de la trei la sapte ani, a anuntat ieri Agentia Nationala de Transplant.

Dr. Victor Zota, directorul Agentiei Nationale de Transplant, a anuntat ca exista in curs de pregatire un protocol de colaborare cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) pentru aplicarea legii in cazul celor care accepta anunturi privind vanzarea de organe, cat si a celor care ofera spre vanzare anumite organe. "Potrivit legii, comercializarea organelor umane constituie fapta penala si se pedepseste cu inchisoare de la trei la sapte ani", a avertizat medicul Victor Zota. Astfel de anunturi apar tot mai rar in ziare, dar mai des pe Internet. "De aceea, prin proiectul cu MIRA, vom sustine aplicarea legii si pedepsirea celor care recurg la astfel de gesturi, care reprezinta o pata asupra programului national de transplant. Dorim sa nu mai existe astfel de anunturi care sunt ilegale, conform Legii 95.

 

Ne vom intalni saptamana viitoare cu reprezentantii MIRA. Noi vom oferi consultanta de specialitate, iar dansii pot sa vina cu solutii tehnice de combatere a publicarii acestor anunturi. In Romania nu exista trafic de organe, dar se fac incercari", a spus dr. Victor Zota.  Astfel, administratorii de site-uri care accepta publicarea vanzarilor de organe vor intra sub incidenta legii. Directorul ANT a subliniat ca activitatea de transplant este supravegheata continuu de organismele europene. "Romania este printre primele tari din Uniunea Europeana care a implementat in legislatia nationala directivele UE in domeniu, Belgia, Italia si Portugalia fiind deja sanctionate pentru ca nu au facut acest lucru", a spus medicul Victor Zota.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă