23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialVântul aduce miliarde de euro în sud-est

Vântul aduce miliarde de euro în sud-est

Brăila se alătură celorlalte trei judeţe din Regiunea Sud- Est, Constanţa, Tulcea şi Galaţi, în care sunt dezvoltate investiţii în parcuri eoliene. Grupul francez Filasa International a achiziţionat trei proiecte de parcuri eoliene în judeţul Brăila, „Wind Energy Power Trade”, „Wind Energy Advance Tech” şi „Wind Energy Strategy”, cu o capacitate totală proiectată de peste 400 MW, investiţia fiind estimată la 800 milioane de euro.

Preluarea a fost realizată prin firma EolEnvest, la care pachetul de acţiuni este deţinut de trei companii franceze,  Filasa International (70%), Fibusa (25%) şi Sanafi (5%). Proiectele se află într-o fază incipientă, având însă obţinute certificatele de urbanism, lucrările urmând să înceapă la sfârşitul lui 2013 sau începutul lui 2014. Unul dintre parcurile eoliene, cu o suprafaţă totală de 1.300 ha, va fi în zona comunei Tudor Vladimirescu, unde a fost obţinută din 2009  concesionarea a 800 ha şi au fost achiziţionate alte 530 ha. În judeţul Brăila, mai erau anunţate investiţii în construirea altor 17 parcuri eoliene, cu  o putere totală de 570 MW, cele mai importante fiind cele de la Însurăţei (126 MW), Scorţaru Vechi (93 MW) şi Tudor Vladimirescu (78 MW). 

Dobrogea, liderul regional al investiţiilor în parcuri eoliene

Judeţul Constanţa a concentrat cele mai multe investiţii în parcuri eoliene, investiţiile totale în mega-proiectele derulate de CEZ (1,1 miliarde euro), Iberdola (2,2 miliarde euro) şi alte peste 20 de alte proiecte eoliene mai mici, fiind cifrate la peste 4 miliarde euro. Cei mai importanţi investitori sunt Eolica Dobrogea, Blue Line Energy, Eviva Nalbant, Electricom, Green Energy, Sablo Al Energie Eoliană SRL, Wind Power, Blue Planet Investments şi Grupul CEZ.

În 2011, a anunţat o astfel de investiţie şi Electrica, care intenţionează construirea la Chirnogeni a unui parc eolian cu o capacitate de 51 MW, investiţia fiind estimată la 105 milioane euro. În judeţul Tulcea, 74 de investitori au demarat procedurile de autorizare a 112 parcuri eoliene cu 1.508 turbine. Astfel de parcuri au fost puse în funcţiune la Agighiol, Baia şi Topolog. Italienii investesc 111 milioane de euro în energia eoliana la Agighiol, iar o firmă din Canada va racorda la sitemul energetic naţional un parc eolian de 70 MW la Corugea, unde şi o firmă israeliană realizează un parc eolian de 10 milioane de euro. 

La Galaţi, parcuri ale Electrica şi EDF, cu un total 195 MW

În judeţul Galaţi, potenţialul eolian din zona Podişului Covurlui este echivalent cu energia produsă de două reactoare de la Cernavodă. ANRE a avizat proiectul Electrica, de dezvoltare a unui parc eolian de 45 MW la Frumuşiţa, valoarea investiţiei fiind de 95 milioane euro. Pe 3 februarie va avea loc selectarea băncii de la care Electrica va lua un credit de 70 milioane de euro pentru construirea parcului. Sunt, în diverse faze, proiecte de parcuri eoliene mai mici în peste 20 de localităţi gălăţene.

Recent, a fost anunţată intenţia de a investi într-un parc eolian în judeţul Galaţi a unui lider în producţia de energie, Compania Electricite de France-EDF, care are o cifră de afaceri de 66 miliarde euro şi produce 22% din consumul de energie din UE. Noul parc eolian ar urma să fie în comuna Pechea şi va avea o capacitate de 150 MW, investiţia fiind de 267 milioane euro. Lucrările vor fi finalizate în primul semestru din 2013. Firma care va construi acest parc  Galaţi Eol Sud, este deţinută în procent de 90% de EDF, restul fiind deţinut de Renewable Energy Technology&Development SA din Grecia.

Cele mai citite

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă