12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialVălul islamic, scânteia bătăliei?

Vălul islamic, scânteia bătăliei?

În Franţa a intrat în vigoare legea care interzice purtarea vălului islamic în locuri publice. Aceasta se adaugă actului normativ deja existent de interzicere a purtării însemnelor religioase în şcolile publice.

Femeile care poartă vălul islamic integral în spaţiul public în Franţa sunt de acum pasibile de amendă în virtutea legii care interzice ascunderea întregii feţe. Poliţiştii estimează că acest act normativ va fi foarte greu de aplicat. O dată cu intrarea în vigoare a acestei legi, adoptată la 11 octombrie 2010, după dezbateri furtunoase, Franţa devine prima ţară europeană care introduce această interdicţie generalizată. Este vorba de interzicerea ascunderii feţei cu un văl, cască sau cagulă în public – stră¬zi, grădini publice, gări, mijloace de transport, cafenele, aeroporturi, primării, spitale, magazine etc. Dacă forţele de ordine nu reu¬şesc să determine persoanele recalcitrante să renunţe la văl vor aplica o amendă maximă de 150 euro şi/sau un stagiu de civism. În acelaşi timp, bărbaţii care obligă o femeie să îşi pună vălul islamic pe faţă riscă un an de închisoare şi o amendă de 30.000 de euro. Pedeapsa se dublează dacă persoana constrânsă este minoră. Legea priveşte cel puţin 2.000 de femei în Franţa unde, potrivit estimărilor există între patru şi şase milioane de persoane de „tradiţie musulmană”, cea mai importantă comunitate din Europa.

O „lectură extremistă a Coranului”

Numeroşi musulmani s-au opus legii, dar Consiliul francez pentru cultul musulman, organism reprezentativ al islamului în Franţa, estimează că vălul islamic „corespunde unei lecturi extremiste a Coranului, nu unei obligaţii religioase”.

Legislaţia intră în vigoare în momentul în care locul islamului şi laicităţii au devenit teme majore ale dezbaterii politice în Franţa, dezbatere controversată organizată de partidul prezi¬denţial, UMP, sub influenţa extremei drepte a Marinei Le Pen, formaţiunea sa, Frontul Naţional cunoscând o ascensiune bruscă. Legea a fost iniţiată de un parlamentar comunist şi preluată de dreapta, preşedintele Nicolas Sarkozy declarând că burqa „nu este binevenită pe teritoriul Republicii”, fiind un „semn de aservire” şi nu „o problemă religioasă”. După votarea ei în octombrie 2010, şeful Al Qaeda, Osama bin Laden, anunţa că legea este un motiv pentru a ameninţa Franţa cu atentate. În Belgia, una din camerele Parlamentului a aprobat o lege similară, în Olanda şeful partidului de extremă dreapta a anunţat că din septembrie burqa va fi interzisă, iar Liga Nord din Italia a prezentat un proiect de lege similară cu cea din Franţa.

Proteste şi arestări

Luni, în faţa Catedralei Notre Dame din Paris, a fost prevăzută o manifestaţie ostilă faţă de această lege şi două femei care au bravat interdicţia purtării vălului islamic în public au fost arestate de poliţie. În ajun, un om de afaceri francez Rachid Nekkaz a anunţat că va vinde un imobil la licitaţie pentru a plăti amenzile de care vor fi pasibile femeile acoperite de vălul islamic.

Chiar în prima zi a intrării în vigoare a legii, o tânără a urcat în tren purtând niqabul, pentru a denunţa „o atingere a drepturilor sale”.

În Iordania, organizaţia Fraţii musulmani a denunţat legea din Franţa, estimând că reprezintă „amorsa unei bătălii periculoase”.

Legea din 2004

Aplicând principiul laicităţii, legea din 15 martie 2004 interzice portul însemnelor sau ţinutelor ostentative privind o apartenenţă religioasă în şcoli, colegii şi licee publice. Regula este simplă şi clară, se aplică pretutindeni pe teritoriul Republicii şi de către toţi. Legea reafirmând principiul laicităţii în şcoli a făcut obiectul consensului, şcoala trebuind să rămână un loc de neutralitate republicană. Ce se interzice? Vălul islamic integral sau parţial, kippa, cruci creştine de mari dimensiuni (catolice sau ortodoxe), turbanul sikh (dastaar), bandana dacă este revendicată ca însemn religios şi acoperă capul.

Legea din 2010

Legea din octombrie anul trecut, care a intrat în vigoare la 11 aprilie 2011, interzice purtarea vălului islamic integral în spaţiul public. Se interzice purtarea oricărui văl care acoperă faţa – niqab, burqa, cagule, măşti – şi sunt vizaţi inclusiv turiştii musulmani. Sunt exceptate evenimentele sportive, sărbătorile sau manifestaţiile artistice sau tradiţionale, mai ales a procesiunilor religioase. În Franţa, principiul laicităţii separă organizaţiile religioase de puterea politică, statul trebuie să rămână neutru şi să garanteze libertatea cultului fiecărui cetăţean.

Cele mai citite

Înregistrare uluitoare care aruncă în aer gașca generalilor

O înregistrare cutremurătoare, publicată în cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS, dezvăluie o discuție tensionată între doi protagoniști cheie, Tocaci...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Irina Begu, în „sferturile” turneului ITF de la Wiesbaden

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ITF de la Wiesbaden, după ce a învins-o în trei seturi pe elveţianca Simona...
Ultima oră
Pe aceeași temă