14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialValeriu Zgonea, la inaugurarea Camerei Bilaterale de Comerţ şi Industrie Azerbaidjan-România: Proiectul...

Valeriu Zgonea, la inaugurarea Camerei Bilaterale de Comerţ şi Industrie Azerbaidjan-România: Proiectul Nabucco este prioritar

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, la Baku, că proiectul Nabucco este prioritar pentru Azerbaidjan şi pentru România, precizând că acest lucru a fost menţionat foarte clar de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Alyev.

‘Preşedintele a spus foarte clar că din punctul de vedere al Azerbaidjanului şi din cel al României prioritar este proiectul proiectul Nabucco Vest. Consumul pe care îl avem în această zonă de materii prime este important şi noi putem să îi ajutăm pe ei să îşi diversifice economia, prin vânzarea de materii prime către alte zone care sunt importante. Azerbaidjan este cea mai stabilă economie din zonă, România este cea mai stabilă economie din zonă. Au investit mult prin Balcanii de Vest, dar n-au investit în România şi acum se concentrează pe investiţii în România şi pe dezvoltarea proiectului Nabucco Vest. Este o prioritate pentru toată lumea şi să sperăm că vom reuşi acest proiect până pe 30 iunie. Bineînţeles că bătălia aceasta este mare, nu trebuie să ne păcălim’, a precizat Zgonea, citat de Agerpres.

Citeşte şi Nabucco, acord de cooperare cu TANAP

Acesta a reamintit că în privinţa proiectului AGRI (Azerbaidjan – Georgia – România Interconector) a existat un blocaj, care s-a datorat şi unor schimbări de politică în zonă, nu în Azerbaidjan sau în România, ‘care nu au favorizat o perioadă de timp continuarea proiectului’.

Conducta Nabucco Vest va transporta gazele de origine caspică, de la frontiera turco-bulgară, prin Bulgaria, România şi Ungaria către Terminalul de Gaze Central-European din Baumgarten, aflându-se în poziţia ideală pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze pentru peste 500 de milioane de clienţi potenţiali din ţările cu economii în creştere din Europa de Sud-Est precum şi pentru Europa de Vest.

Citeşte şi Nabucco începe faza de proiectare pentru Nabucco Vest

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă