20.9 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecial"Văduva Albă", creierul comandoului Al-Shabaab

“Văduva Albă”, creierul comandoului Al-Shabaab

Potrivit ministrul Kenyan de Interne, Joseph Ole Lenku, comandoul care a atacat la centrul Westgate Mall din Nairobi se prezintă ca “o colecţie multinaţională” iar şeful armatei, generalul Julius Karangi a vorbit despre “străini de toate naţionalităţile” care au luat parte la atacul elaborate şi bine coordonat. “Ştim cu cine avem de a face, luptăm aici contra terorismului mondial”. La rândul său, ministrul de Externe, Amina Mohamed a vorbit despre o femeie britanică “ce a mai organizat astfel de acţiuni de numeroase ori şi înainte”. Există însă declaraţii contradictorii privind numărul victimelor. Guvernul Kenyan susţine că nici unul din membrii forţelor sale armate nu a fost ucis. Un raport occidental, bazat pe surse diplomatice, relevă însă că trei military şi zece civili au fost ucişi de islamişti duminică seara.

Pentru rezolvarea crizei ostaticilor de la Westgate Mall, unele state şi-au oferit ajutorul, asemenea şi CIA, care are agenţi în Kenya. Potrivit surselor de securitate şi serviciilor secrete, Israelul a preluat rolul de lider printre ţările străine care au consiliat forţele kenyene după ce extremiştii Al-Shabaab au atacat central commercial de lux din Nairobi. Marea Britanie şi-a oferit de asemenea ajutorul, dispunând de agenţi MI6 în Kenya şi de forţe special pentru formarea de militari în această ţară africană. Poliţişti britanici anti-tero se află în Kenya pentru a controla activităţile suspecţilor, inclusive ale Samanthei Lewthwaite, văduva unui kamikaze care a acţionat în atentatele din 7/7 din Londra.

Israelul are de asemenea o strânsă cooperare în domeniul securităţii şi legături comerciale cu Kenya, de peste un deceniu. Responsabilii israelieni au păstrat tăcerea privind o eventual implicare în soluţionarea situaţiei din centrul comercial Westgate, dar un responsabil al ministerului Apărării a declarat pentru Guardian că o echipă a unităţii de elită anti-tero din Israel a ajutat autorităţile kenyene în abordarea crizei ostaticilor. O unitate a poliţiei israeliene de frontieră, cunoscută sub numele Yamam, este special formată pentru operaţiuni de salvare a ostaticilor civili. Reuters cita o sursă a securităţii israeliene potrivit căreia consilieri israelieni ajută Kenya cu „strategia de negociere” pentru a pune capăt asedierii Westgate. Ministerul israelian de Externe a declarat mai târziu că patru cetăţeni israelieni se aflau în centrul comercial în momentul ­atacului.

Terorista britanică

Samantha Lewthwaite, al cărei soţ Jermaine Lindsay a fost unul din kamikaze care au acţionat în atentatele din Londra, a luat parte la asaltul din Nairobi, fiind cunoscută drept „Văduva albă”. Presa britanică a relevat că, potrivit unor martori, ea a condus de fapt atacul şi dădea ordine în arabă. Ministrul kenyan de Externe a declarat că o femeie britanică, binecunoscută pentru activităţi teroriste, a fost implicată în atentat. Lewthwaite, 29 ani, care a crescut la Aylesbury, nu era cunoscută de serviciile poliţiei drept combatant, dar este căutată în legătură cu un complot vizând aruncarea în aer a unui centru comercial şi a unui hotel din Mombasa, în urmă cu doi ani şi suspectată că este angajată în activităţi clandestine. Poliţia kenyană susţine că ea antrenează grupuri de femei-kamikaze în Somalia şi acum se crede că este chiar creierul operaţiunii teroriste din Nairobi.

Al-Shabaab, noua ameninţare djihadistă

Atacul terorist spectaculos prin care Al-Shabaab a încercat să demonstreze că acţiunile sale nu se limitează la Somalia, a fost comis de combatanţi din SUA, Marea Britanie, Canada, Suedia, Siria, Finlanda, Rusia, Daghestan, Kenya şi Somalia, potrivit afirmaţiilor postat pe twitter ale organizaţiei teroriste. De asemenea, şi victimele provin din – 10 ţări. Cei care nu au reuşit să dovedească faptul că sunt musulmani au fost executaţi. În urmă cu trei ani, şeful de atunci al MI5, Sir Jonathan Evans, avertiza că extremişti musulmani din Marea Britanie abandonau Pakistanul pentru Somalia, pentru a urma o pregătire specială. Ameninţarea teroristă este una din rarele motive ale unei puternice prezenţe occidentale de securitate în Kenya.

Ascensiunea grupului armat Harakat al-Shabaab al-Mujahehidin, cunoscut sub numele Shabaab (tinereţe, în arabă) s-a datorat lui Aden Hashi Farah, „Ayro”, combatant somalez format în mijlocul anilor 1990 în taberele de antrenament afgane ale lui Bin Laden. El a format apoi una dintre miliţiile Tribunalelor islamiste care controlau Mogadiscio. Ayro a devenit unul din pilonii „valului verde” care a adus islamiştii la putere în iunie 2006, distingându-se prin brutalitate şi este suspectat că a comandat asasinarea a patru occidentali ce lucrau pentru ONG-uri şi a unei duzini de somalezi, acuzaţi de cooperare cu servicii secrete străine.

Miliţie născută în 2006, Shabaab a controlat două treimi din teritoriul Somaliei, între 2008 şi 2011, înainte de a fi alungată din Mogadiscio de trupele guvernamentale şi de forţele Uniunii Africane. În pierdere de teren în ultimii doi ani, al Shabaab păstrează o reală putere de acţiune în Cornul Africii. În 2012 s-a afiliat la Al Qaeda şi experţii vorbesc despre o internaţiona­lizare a mişcării, dispunând de o adevărată gardă pretoriană compusă din 700-800 de combatanţi islamişti străini, proveniţi în special din ţări arabe, din Pakistan şi din SUA.

Cele mai citite

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Clasamentul WTA actualizat. Câte jucătoare are România în top 100 + Ce loc ocupă Simona Halep

Poloneza Iga Swiatek continuă să conducă detașat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis dat publicității luni de WTA, în care România are...

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă