19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialUzina de Apă, transformată în Aqua Park

Uzina de Apă, transformată în Aqua Park

Cea mai mare dintre capacităţile de preparare a apei potabile, de 1.400 l/s, va fi închisă, pentru ca terenul de pe Faleza Dunării să devină zonă rezidenţială.

Luptele între grupurile de interese imobiliare se vor da şi pentru cele 6,5 ha pe care se află Uzina de Apă nr 1, care va fi închisă pentru ca terenul să devină zonă rezidenţială şi Aqua Park. Faptul a ieşit la iveală, după ce săptămâna trecută Uzina nr 1 a fost închisă pentru reparaţii, dar nu a mai fost repornită din cauză că s-a spart conducta care alimenta uzina cu apă din Dunăre. Timp de 28 de ore, peste 230.000 de gălăţeni au rămas fără apă la robinet pentru ca toţi consumatorii racordaţi la Uzina 1 să fie conectaţi la Uzina de Apă nr 2.

Ciudat, dar oprirea furnizării apei fusese anunţată cu mai multe zile înainte, ca şi cum s-ar fi ştiut de spargerea conductei de aducţiune. Mai nou, conducerea regiei Apă Canal SA anunţat că Uzina nr 1 nu va mai fi repornită, pentru că oricum urma să fie închisă definitiv în septembrie. Închiderea Uzinei de Apă este o „bombă”, pentru că nici un oficial nu a vorbit de asta până acum. Închiderea Uzinei de Apă nr 1 e confirmată de absenţa acesteia din programul de investiţii din „Masterplanul” pentru gestionarea resurselor de apă în judeţul Galaţi, în care sunt prevăzute numai investiţii la Uzina nr 2. Prefectului Paul Florea i-au fost aduse la cunoştinţă mai multe informaţii despre interesele imobiliare ce vizează zona, iar prefectul a emis ordinul 872/09.08.2011, prin care se constituie comisia de anchetă condusă de subprefectul Daniel Tudorache.

Edilii Galaţiului vor să construiască în zonă Proiectul Marina, după ce a eşuat un proiect similar, al unor investitori din Israel. „Proiectul Marina va include portul de ambarcaţiuni, zona de agrement, zona comercială şi zona rezidenţială”, spunea în 2008 preşedintele CJ Galaţi Eugen Chebac. Şi reprezentanţii primăriei confirmau în ianuarie 2010 că acolo vor fi terenuri de fotbal, volei, beach volei, zonă pentru streetball, un bazin, sală de conferinţe, bază de tratament, aqua parc.   

A fost închisă cea mai mare capacitate de preparare a apei

Resursa de Dunăre şi Uzina de Apă nr. 1 sunt foarte importante pentru alimentarea cu  apă potabilă a Galaţiului. În 2007, consumul a fost acoperit prin 38.216.000 mc apă extrasă din Dunăre (Uzinele nr 1 şi nr 2) şi 5.542.400 mc apă din sursa de adâncime de la Vadu Roşca -Salcia-Lieşti. Frontul de captare Vadu Roşca are capacitatea de 1000 l/s, iar cel de la Salcia Lieşti de 900 l/s.

Uzina de Apă nr 1 are capacitatea de 1400 l/s iar Uzina nr 2 de 900 l/s. Uzinele de Apă nr 1 şi 2 sunt importante şi în alt context. La inundaţiile din 2005, captările de adâncime au fost distruse parţial. Dacă situaţia s-ar repeta, Galaţiul ar fi alimentat doar de la Uzina 2. Adică la capacitatea de 900 l/s, faţă de totalul de 4.200 l/s de până acum.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă