12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUTIL. Tot ce trebuie să ştim despre anvelopele de iarnă. Când şi...

UTIL. Tot ce trebuie să ştim despre anvelopele de iarnă. Când şi de ce sunt obligatorii

Vremea frumoasă de până acum i-a făcut pe şoferi să uite de anvelopele de iarnă. Meteorologii anunţă însă că urmează temperaturi foarte scăzute, ploi şi zăpezi. Astfel maşinile care circulă pe drumurile publice trebuie echipate corespunzător. 

Citeşte: Vine frigul. Prognoza meteo până pe 24 noiembrie

Sunt destui proprietari de maşini care la 1 noiembrie au invadat service-urile pentru a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă, de frica amenzilor.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţã sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Astfel, dacă în luna decembrie, de exemplu, temperaturile sunt de 10 grade iar carosabilul este uscat, poliţia nu te va amenda dacă nu ai schimbat anvelopele. 

Citeşte şi: Iarnă cu precipitaţii abundente. Prognoza meteo până în februarie

Însă dacă a început să ningă şi nu ai schimbat cauciucurile de vară cu cele de iarnă, poţi să iei amendă la câţiva metri de service.

De ce trebuie schimbate anvelopele

Amenzile sunt cuprinse între 720 şi 1.600 de lei (9-20 de puncte amendă, punctul de amendă fiind 10% din salariul minim brut pe economie). În plus, dacă şoferul blochează drumul, va plăti şi pentru deblocarea tronsonului respectiv.

Înafară de amenzile usturătoare, şoferii ar mai trebui să ţină seamă că dotarea maşinilor pentru sezonul rece le poate salva viaţa.

Anvelopa de iarnă este fabricată dintr-un material special care asigură aderenţă atunci când temperaturile sunt mai mici de 7 grade. La temperaturi prea mari, anvelopa se uzează, aderenţa este scăzută, iar distanţa de frânare creşte. 

Profilul pneurilor de iarnă este mai înalt cu 3-4 milimetri faţă de cel al anvelopelor de vară, ceea ce permite o bună aderenţă pe zăpadă.

Autorităţile spun că nu este indicat să se folosească anvelope de iarnă cu profiluri uzate. Dacă adâncimea canalurilor este mai mică de 4 milimetri, aderenţa nu mai este bună.

Citeşte şi: Teapă sau şmecherie românească? Cum poţi transforma o anvelopă de vară într-una de iarnă, cu numai 4 lei

De asemenea, nu sunt recomandate anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani.

Cum arată anvelopele de iarnă

Anvelope de iarnă  trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,”all seasons”.

Literele M şi S reprezintă iniţialele cuvintelor din engleză “Mud and Snow”, (care înseamnă noroi şi zăpadă). Anvelopele cu denumirea comercială “all seasons” sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S).

Maşinile de transport persoane cu maximum 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto şi autovehiculele de transport marfă cu o masă totală autorizată mai mică sau egală de 3,5 tone, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe toate roţile.

Autovehiculele de transport de marfă de peste 3,5 tone şi cele de transport de persoane cu peste 9 locuri trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă numai pe axele de tracţiune.

Citeşte şi: Sute de şoferi, amendaţi pentru că nu au anvelope de iarnă

Soluţie pentru depozitarea anvelopelor în sezonul în care nu le folosiţi

Foarte puţini proprietari de maşini din România îşi depozitează pneurile în condiţii corespunzătoare. Cei mai mulţi le ţin în balcoane, la temperaturi mari sau dimpotrivă, la temperaturi prea scăzute, ducând la deteriorarea acestora. 

Şoferii care vor să prelungească viaţa anvelopelor ar putea să le depoziteze în aşa-zisele hoteluri de anvelope.  Este vorba despre hale optimizate termic unde cauciucurile pot fi lăsate pentru o perioadă de până la 6 luni. Preţurile pot ajunge la câteva sute de lei pantru un sezon. 

Black Friday la anvelope

Anvelopele de iarnă pot fi achiziţionate la preţuri pornind de la 100 de lei până la câteva sute de euro, în funcţie de dimensiuni, marcă şi materialul din care sunt confecţionate.

Trebuie să ştiţi însă că există Brack Friday şi pentru această categorie de produse. Mai multe magazine care comercializează pneuri au anunţat reduceri semnificative. 

Schimabrea anvelopelor de iarnă costă aproximativ 50 de lei pentru autoturisme. 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă