14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Mafia cărnii stricate. Un inspector al OPC Cluj şi un consilier...

UPDATE. Mafia cărnii stricate. Un inspector al OPC Cluj şi un consilier al ANSV, cercetaţi de DIICOT

UPDATE: Cazul legat de “mafia cărnii” a fost iniţiat de SRI la începutul anului 2013, fiind vorba de o reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în fraudă fiscală de mare amploare, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

“Este un caz iniţiat de SRI de la începutul anului 2013. Este vorba despre o reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în activităţi de fraudă fiscală de mare amploare, axate pe achiziţii intracomunitare cu produse din carne”, a spus Sava referindu-se la “cazul mafia cărnii”.

Potrivit acestuia, este vorba despre “o chestiune de securitate naţională”.

“Această acţiune a SRI se înscrie în eforturile noastre pentru combaterea evaziunii fiscale din România, care afectează implicit bugetul consolidat al statului. E evident o chestiune de securitate naţională, axată pe zona de securitate economică şi ameninţări transfrontaliere”, a precizat Sava, menţionând că SRI a sesizat în acest caz organele în drept.

Un inspector al OPC Cluj este suspectat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat, iar un consilier în cadrul A.N.S.V, de săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, precizează DIICOT.

Cei doi sunt reţinuţi alături de alte opt persoane, iar procurorii vor cere instanţei arestarea preventivă.

Redăm comunicatul DIICOT:

”Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au luat măsura preventivă a reţinerii faţă de 10 inculpaţi urmând a fi sesizată instanţa competentă cu propunerea de luarea a măsurii arestării preventive. În cauză sunt suspectate persoane care deţin funcţii publice, după cum urmează:

– N.V.V, având calitatea de inspector în cadrul OPC Cluj, suspectat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat; în cauză există suspiciunea rezonabilă că N.V.V. a pretins şi a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa Năsăud, pentru a aplica sancţiunea avertismentului la o societate comerciala datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere.

– L.O.M., având calitatea de consilier în cadrul A.N.S.V., cu privire la care în cursul zilei de 12.03.2014, s-a dispus extinderea şi începerea urmăririi penale, suspectat fiind pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului; în cauză există suspiciunea rezonabilă că, după ce a luat la cunoştinţă despre faptul că urmează a se efectua un control la magazinele aparţinând unei societăţi comerciale, privind punerea în vânzare a produselor de carne alterate, a anunţat pe suspectul C.R.B (administratorul societăţii comerciale) asigurând acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterata”.

Şeful DSV Cluj, Mircea Lucaciu, este acuzat de procurori de favorizarea infractorului, după ce ar fi anunţat un comerciant să arunce carnea, conform B1 TV.

De asemenea, ANPC demarează controale în supermarketurile din ţară, pentru a afla în ce măsură produsele stricate au ajuns pe rafturi.

10 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, joi dimineaţă, de procurorii DIICOT, pentru evaziune fiscală, conform B1 TV.

37 de persoane au fost aduse la audieri la sediul DIICOT din Capitală.

Peste 100 de percheziţii au avut loc miercuri în Bucureşti şi mai multe judeţe din ţară la o reţea specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, gruparea infracţională ar fi produs în acest fel un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de euro.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au făcut, miercuri, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate, formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă. Din primele informaţii, se pare că membrii grupării aduceau din ţări ale Uniunii Europene carne pe care o puneau în vânzare în magazine din România fără să declare cantităţile. În cazul în care carnea depăşea termenul de valabilitate, aceasta era procesată şi transformată în diverse produse care, de asemenea, ajungeau la vânzare în magazine. Carnea alterată a ajuns şi în două depozite din Capitală, printre care şi Antrefrig.

Citeşte şi: Dosarul cărnii alterate: Patru persoane, reţinute de DIICOT. ANPC: 13 tone de carne stricată, la vânzare, în magazine. De joi, controale în supermarketuri

Reţea transfrontalieră, complici din străinătate

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme-„fantomă“ din alte state comunitare – coordonate de către complici din străi­nătate, neidentificaţi, până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile – „la negru“. De asemenea, susţin procurorii, există suspiciunea că reţeaua achiziţiona marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, direct prin firme-„fantomă“ ale reţelei şi apoi o vindea pe piaţa internă, „la negru“, la un preţ apropiat de valoarea cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, „fapt ce reprezintă concurenţă ­neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate, însă fără încălcarea prevederilor legale“.

Exporturi fictive, firme-„fantomă“

O altă modalitate de acţiune, descrisă de DIICOT, era livrarea de către marii producători de pe piaţa de carne din România de marfă către societăţi comerciale din ţări comunitare vecine (Bulgaria, Ungaria). De acolo, marfa se întorcea în România prin societăţi de tip paravan, care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă, fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile. Procurorii spun că, în acest fel, marii producători erau complici la infrac­ţiunile comise de membrii reţelei: „Această modalitate de acţiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză”.

Carne stricată, procesată în abatoare şi vândută prin firme de catering

De asemenea, există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse care ulterior au fost puse în consum. Anchetatorii spun că produsele din carne alterată au ajuns la o firmă de catering, aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată şi oferită spre consum.
DIICOT susţine că activităţile infracţionale au fost sprijinite şi de angajaţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi de lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră.
Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii, în vederea recuperării prejudiciului.

Scădere
Evaziunea fiscală la carne – 40 la sută din piaţă
Evaziunea fiscală la carne este de ­30-40% din piaţă, în scădere de la peste 50% în urmă cu doi ani, iar marfa care ajunge în depozite fără documente este greu de controlat de autorităţile sanitar-veterinare, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Constantin a declarat miercuri, întrebat despre gruparea care ar fi comercializat produse din carne alterată, că s-au identificat unele cantităţi care s-ar putea să provină din zona de evaziune fiscală, precizând că este puţin probabil ca marfa să fi ajuns la vânzare.

Cele mai citite

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Un concert al unei orchestre din Hamburg a fost întrerupt de o mașină de spălat

Incident nefericit la sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg. În timpul unui spectacol în curs de desfășurare al renumitei orchestre de stat a Filarmonicii...

Mesajul de Paște al SRI-ului: “Nu credem până nu…”

Mesajul viral postat pe rețelele sociale de către Serviciul Român de Informații (SRI) în ziua de Paște a adunat rapid aprecieri și distribuiri. „Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă