34.6 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Cod portocaliu de inundaţii în Olt: Oamenii din trei localităţi, evacuaţi

UPDATE. Cod portocaliu de inundaţii în Olt: Oamenii din trei localităţi, evacuaţi

UPDATE. Mai multe persoane din localităţile Movileni, Şerbăneşti şi Schitu, din judeţul Olt, vor fi evacuate, după ce în zonă s-au produs inundaţii, informează Mediafax

La această oră, pompierii încearcă să oprească apele cu saci de nisip. 

Judeţul Olt se află sub cod portocaliu de inundaţii.

Prefectul judeţului Olt, Cătălin Rotea, a precizat că situaţia este sub control, dar mai multe persoane vor fi evacuate pentru a preveni producerea unor incidente, chiar dacă la ora actuală nu sunt oameni în pericol.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Alin Băsăşteanu, a declarat că, la ora actuală, 40 de pompieri militari şi civili intervin în localitatea Movileni pentru încărcarea unor saci cu nisip cu care să fie construite diguri de apărare în zonele care pot fi afectate de revărsarea pârâului Doroftei.

Acesta a spus că, până la ora actuală, în comuna Movileni au fost inundate, în total, zece case şi mai multe curţi, precum şi terenuri agricole şi păşuni.

“Până la ora actuală, nu au fost înregistrate situaţii speciale, însă aproximativ 30 de persoane s-au autoevacuat şi s-au cazat la rude. Totodată, în localitate există două locaţii unde, în cazul în care situaţia o va impune, vor putea fi cazaţi oamenii evacuaţi”, a spus Alin Băsăşteanu.

Purtătorul de cuvânt al ISU Olt a mai spus că sunt mai multe zone unde există pericol de inundaţii, iar situaţia se schimbă de la un moment la altul.

—-

Hidrologii au prelungit până vineri seară avertizarea de inundaţii pentru judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt şi Vâlcea şi au instituit cod galben pe râuri din judeţele Argeş, Teleorman, Dâmboviţa şi Giurgiu.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o nouă avertizare hidrologică, valabilă de joi, ora 12.00, până vineri, ora 18.00, în bazinele Drincea, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Călmăţui, Neajlov, unde ar putea fi depăşite cotele de atenţie.

Potrivit avertizării, se instituie cod galben, începând de joi, ora 21.00, pe râurile din bazinele Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Călmăţui (judeţul Teleorman) şi Neajlov (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu).

De asemenea, codului galben emis anterior pe râurile Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu – sector Filiaşi-Podari (judeţul Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj), pe Olteţ (judeţele Gorj şi Vâlcea) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior (judeţele Olt şi Vâlcea) a fost menţinut până vineri, la ora 18.00. Aceste râuri sunt de marţi sub avertizare cod galben de inundaţii.

Creşteri de debite şi niveluri se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri, precum şi pe cursurile de apă necadastrate, a precizat INHGA.

Administraţia Naţională “Apele Române” a atenţionat autorităţile locale din judeţele avertizate să fie pregătite să intervină, în special în zona podurilor şi podeţelor, şi să îndepărteze materialele lemnoase şi vegetaţia care ar putea bloca secţiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii.

UPDATE. Circulaţia rutieră este îngreunată în zona kilometrului 163 al DN 7, pe raza localităţii Milcoiu din judeţul Vâlcea, din cauza aluviunilor care au ajuns pe carosabil şi blochează ambele benzi ale sensului de deplasare Râmnicu Vâlcea – Piteşti, conform Centrului Infotrafic.

La faţa locului a intervenit poliţia competentă material şi teritorial, fiind sesizat şi administratorul drumului public pentru a interveni conform competenţelor pe care le are.

Conducătorilor auto care ajung în zona respectivă, le recomandăm să circule cu viteză redusă şi atenţie sporită şi să respecte, cu stricteţe, semnalele şi indicaţiile poliţiştilor care acţionează la faţa locului.

Hidrologii au prelungit avertizarea cod galben de inundaţii pentru judeţele Dolj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Gorj.

Citeşte şi: Cod Galben de inundaţii în cinci bazine hidrografice. Atenţionarea, până joi la 16.00

”Se menţine COD GALBEN pe Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu-sector Filiaşi-Podari (judeţul Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj), pe Olteţ (judeţele Gorj şi Vâlcea) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Olt şi Vâlcea.

Se instituie COD GALBEN începând din data de 06.03.2014 ora 21:00 pe râurile din bazinele: Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Călmăţui (judeţul Teleorman) şi Neajlov (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu)”, se arată în informarea INGA.

Este pericol de inundaţii şi pe afluenţii de grad inferior ai acetor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate.

Cele mai citite

Candidații validați pentru funcția de președinte al USR. Dreapta Unită, aproape de rupere

Şase dintre cele zece candidaturi pentru preşedinţia Uniunii Salvați România (USR) au fost validate, potrivit formațiunii politice.Cei care au rămas în cursă sunt: Elena...

Azilul capitalismului din Apulia

După ce marii lideri ai planetei democratice s-au întâlnit într-un cătun din Elveția - să dea o bifă imperativei chemări a eroului Zele-Vogue la...

După ce a rămas fără sprijin, Klaus Iohannis, așteptat să anunțe dacă iese oficial din cursa pentru șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă