16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Alegeri prezidenţiale în Georgia: Aliatul premierului, Ghiorghi Margvelaşvili, a câştigat

UPDATE. Alegeri prezidenţiale în Georgia: Aliatul premierului, Ghiorghi Margvelaşvili, a câştigat

UPDATE: Ghiorghi Margvelaşvili, protejat al premierului Bidzina Ivanişvili, a câştigat alegerile prezidenţiale din Georgia cu 63,8% din voturi, conform Agerpres. Sunt primele rezultate oficiale după numărarea sufragiilor în circa 12% din secţiile de votare.

Citeşte şi: Cele mai ciudate alegeri din Europa

Adversarul său, David Bakradze, candidatul al preşedintelui care îşi încheie mandatul Mihail Saakaşvili, se plasează cu mult în urmă, cu 21,3% din voturi, notează AFP.

AFP precizează că Bakradze şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pentru victorie pe Margvelaşvili. ”Îl felicit pe Ghiorghi Margvelaşvili pentru victoria sa şi pentru încrederea pe care i-a acordat-o poporul georgian”, a declarat Bakradze într-o conferinţă de presă, subliniind că are încredere în sondajele care indică peste 65 % din voturi pentru Margvelaşvili.

Ghiorghi Margvelaşvili, aliatul premierului georgian Bidzina Ivanişvili, este dat câştigător la alegerile prezidenţiale din Georgia cu 66,7 % din sufragii, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne, difuzat de televiziune, relatează duminică AFP, conform Agerpres.

Margvelaşvili ar fi câştigat astfel scrutinul din primul tur, învingându-l pe David Bakradze, candidatul preşedintelui georgian în exerciţiu, Mihail Saakaşvili, care ar fi obţinut 20,2 %, indică acelaşi sondaj.

AFP precizează că Bakradze şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pentru victorie pe Margvelaşvili.

”Îl felicit pe Ghiorghi Margvelaşvili pentru victoria sa şi pentru încrederea pe care i-a acordat-o poporul georgian”, a declarat Bakradze într-o conferinţă de presă, subliniind că are încredere în sondajele care indică peste 65 % din voturi pentru Margvelaşvili.

Margvelaşvili, în vârstă de 44 de ani, este candidatul coaliţiei Visul Georgian, condusă de miliardarul şi premierul Bidzina Ivanişvili, care a învins tabăra lui Mihail Saakaşvili în alegerile legislative desfăşurate în urmă cu un an, conform Mediafax.

Însă preşedintele în exerciţiu al Georgiei îl contestă pe posibilul său succesor, considerându-l o “marionetă”.

“Margvelaşvili este cunoscut în mediile intelectuale, dar mai puţin în cel public”, subliniază politologul Alex Rondeli, preşedintele Fundaţiei Georgiene pentru Studii Strategice Internaţionale.

Acest fost profesor de filosofie şi rector al prestigioasei universităţi private GIPA a ocupat pentru o scurtă perioadă de timp posturile de ministru al Educaţiei şi de vicepremier în Guvernul Ivanişvili.

Cele mai citite

VIDEO. Lewis Hamilton o bagă în sperieți pe Kendall Jenner. “Te urăsc la propriu!”

Fotomodelul Kendall Jenner a trecut prin momente de panică. Lewis Hamilton a avut-o drept copilot pe celebrul fotomodel în momentul în care a condus...

OMS avertizează. Doar trei zile vor mai putea funcționa serviciile de sănătate din sudul Fâșiei Gaza

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că mai există combustibil suficient pentru a asigura funcționarea serviciilor de sănătate din sudul Fâșiei Gaza doar pentru...

VIDEO. Lewis Hamilton o bagă în sperieți pe Kendall Jenner. “Te urăsc la propriu!”

Fotomodelul Kendall Jenner a trecut prin momente de panică. Lewis Hamilton a avut-o drept copilot pe celebrul fotomodel în momentul în care a condus...
Ultima oră
Pe aceeași temă