15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialUngaria susţine un apel al Ţinutului Secuiesc privind o hotărîre europeană

Ungaria susţine un apel al Ţinutului Secuiesc privind o hotărîre europeană

Budapesta a decis să intervină pentru susţinerea la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a contestaţiei Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) faţă de decizia Comisiei Europene de respingere a unei iniţiative a etnicilor maghiari privind acordarea unei atenţii sporite comunităţilor etnice, informează MTI, conform Mediafax.

Guvernul Ungariei a informat Curtea Europeană de Justiţie în legătură cu decizia de susţinere a Consiliului Naţional Secuiesc, a comunicat Ministerul de Externe de la Budapesta.

Guvernul Ungariei acordă o atenţie specială iniţiativelor care influenţează situaţia comunităţilor maghiare din afară ţării. Politicile UE nu trebuie utilizate, nici măcar indirect, pentru discriminarea comunităţilor maghiare, afirmă Zsolt Nemeth, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe.

Comisia Europeană a respins, în iulie 2013, o iniţiativă a CNS prin care se cerea “o atenţie sporită” pentru comunităţile etnice. CE a informat la acea vreme Consiliul Naţional Secuiesc că iniţiativa nu se încadrează în sfera de aplicare a legislaţiei organismului european.

CNS spera să strângă un milion de semnături pentru a determina Uniunea Europeană să acorde o atenţie sporită regiunilor care sunt diferite de cele care le înconjoară din punct de vedere etnic, cultural, religios sau lingvistic. Initiativa este legată de contestarea de către CNS a planurilor României de modificare a configuraţiei administrative. Consiliul Naţional Secuiesc a contestat decizia CE la CEJ.

Liderul CNS, Balazs Izsak, a argumentat că, dacă regiunile administrative vor fi reorganizate, Ţinutul Secuiesc ar fi integrat într-o zonă în care procentul etnicilor maghiari ar fi sub 30%.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă